Hrvatska očekuje pozitivnu ocjenu za ulazak u eurozonu

12:10 / 01.06.2022.

Autor: Dnevnik u podne/HRT

 S povlačenjem kune kreće se s danom uvođenja eura 01.01.2023.

S povlačenjem kune kreće se s danom uvođenja eura 01.01.2023.

Foto: Igor Soban / Pixsell

Europska komisija i Europska središnja banka objavit će konvergencijska izvješća u sklopu kojih Hrvatska očekuje pozitivnu ocjenu za ulazak u eurozonu. 


Ako je dobije - Hrvatsku od uvođenja eura prvog siječnja iduće godine dijeli još samo jedan korak, a to je pozitivna odluka Europske komisije koja se očekuje 12. srpnja - na Vijeću ministara financija u Bruxellesu.

Izvješće o konvergenciji, koje će biti danas predstavljeno, objavljuje se svake dvije godine, a u iznimnim slučajevima može i češće ako to zatraži neka država članica koja se želi pridružiti europodručju. Riječ je o izvješćima o napretku država članica izvan europodručja u odnosu na kriterije koje moraju ispuniti kako bi uvele euro.

Prema zadnjem konvergencijskom izvješću iz 2020. godine, Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u europodručje osim članstva u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!