18:23 / 06.02.2018.

Autor: HRT

Hrvatska od svibnja presjeda Vijećem EU-a - evo prioriteta

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Andrej Plenković razgovarao je s glavnim tajnikom Vijeća EU-a Thornbjornom Jaglandom o šestomjesečnim rotirajućim predsjedništvima na čije će čelo RH stati koncem svibnja.
Borba protiv korupcije i pitanja decentralizacije i  zaštite manjine te promicanje kulture biti će prioriteti hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe (VE), najavio je u Strasbourgu premijer Andrej Plenković nakon sastanka s glavnim tajnikom te organizacije Thornbjornom Jaglandom. Riječ je o šestomjesečnim rotirajućim predsjedništvima na čije će čelo Hrvatska stati koncem svibnja u Kopenhagenu.

Današnji sastanak, kazao je premijer, je bila prigoda da razmotrimo predstojeće preuzimanje te dužnosti. "Važno je da u roku od tih šest mjeseca pokušamo afirmirati nekoliko prioriteta u okviru uhodanog rada organizacije. Jedan od njih će biti borba protiv korupcije, druga tema odnosit će se na pitanja decentralizacije, treća će biti posvećena zaštiti manjina i manjinskih prava, a četvrta pitanju kulture, kulturne baštine i kulturnih dobara", kazao je Plenković. "Te četiri točke sadržane su u okviru prioriteta koje Hrvatska želi staviti na dnevni red", poručio je. Najavio je niz događanja i konferencija posebno posvećenih svakoj od ovih tema koji će se održavati u u Zagrebu, Strasbourgu te na drugim relevantnim skupovima.

Izrazio je zadovoljstvo što je glavni tajnik VE-a Thornbjorn Jagland prihvatio poziv da dođe u Hrvatsku, a njegov posjet se očekuje u sljedeća dva mjeseca. "Bit će to prigoda da još sadržajnije predstavimo rad Vijeća Europe i naše aktivnosti tijekom 2018.", rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!