14:21 / 19.08.2020.

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/IMS/P.F./Hina

Hrvatska odbacuje slovenske tvrdnje da je kod nas dramatično

-

-

Foto: - / -

Rekao je da će slovenska vlada sutra odrediti rok za povratak njezinih državljana iz Hrvatske kako bi izbjegli obvezujuću karantenu.
Raste broja zaraženih koronavirusom i u Sloveniji. Tamošnje zdravstvene vlasti objavile su da je od 80 zaraženih koji su u posljednjih tjedan dana stigli iz inozemstva čak 64 iz Hrvatske. Reagirala je i slovenska vlada koja je pozvala svoje državljane da se do kraja tjedna vrate s ljetovanja u našoj zemlji jer će u protivnom ići u dvotjednu karantenu. Stigao je i odgovor iz našeg Ministarstva turizma i sporta.

Dan prije službene odluke slovenske vlade, jasna poruka - Hrvatska će uskoro na crvenu listu, što znači karantena za sve koji se iz nje vraćaju.

Glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin kazao je da će vlada sutra odrediti rok za povratak njezinih državljana iz Hrvatske kako bi izbjegli obvezujuću karantenu.

- Vrijeme koje će im dati vlada da se vrate bit će do kraja ovog tjedna, a možda i nešto više, ali to je ovisno i od broja novih zaraza u Hrvatskoj , rekao je Kacin, no dodao je kako je u Hrvatskoj, s obzirom na današnji opet rekordni broj novih zaraza "dramatično" i da je "sve manje manevarskog prostora".

- Hoće li to biti već danas ili sutra, govorim o brojkama koje su potrebne da bi se dospjelo na crvenu listu, u ovom trenutku je manje važno. Čini se da broj zaraženih po županijama sve više raste i zbog toga su opravdane procjene da u Hrvatskoj možda kreće treći, puno jači val, rekao je Kacin.

Teze o trećem valu hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš odbacuje.

- To mi nije jasno, baš sam želio nazvati gospodina Kacina i pitati ga što je točno mislio. Dakle nismo sigurni ni je li drugi val u potpunosti definiran kao takav, a pogotovo ne treći, odgovara Beroš.

Ipak, najava slovenske strane nije ga iznenadila.

- Riječ je o određenom političkom pristisku u svim tim zemljama. Njima se približava početak školske godine, ona počinje i ranije negu u Hrvatskoj i jednostavno oni žele svoju epidemiološku situaciju staviti po nadzor, dodao je Beroš.

Oko 160.000 Slovenaca koji trenutačno borave u Hrvatskoj spremno je, čini se, na sve opcije.

Kada odluka bude i službeno objavljena slovenski će gosti imati vremena do kraja vikenda za bezbrižan povratak u domovinu, a ako bude gužvi, možda i koji dan više.

Ministarstvo turizma: Slovenski turisti osjećaju se sigurno

Slijedom posljednjih izjava glasnogovornika Vlade Republike Slovenije vezano za koronavirus Jelka Kacina, odbacujemo njegove navode kako je u Hrvatskoj stanje dramatično, priopćeno je iz Ministarstva turizma i sporta RH.

- Podsjećamo kako se baš Slovenija u kontinuitetu nalazi u samom vrhu tržišta ključnih za ukupni rezultat hrvatskog turizma, što ilustriraju i pokazatelji e-Visitora prema kojima smo tijekom lipnja 2020. godine zabilježili približno 207.0000 dolazaka te 1,1 milijun noćenja s tržišta Slovenije, dok smo u srpnju dosegli razinu od približno 382.000 dolazaka te 3,4 milijuna noćenja. Prema preliminarnim pokazateljima za kolovoz (zaključno s danom 18. kolovoza) trenutno smo na razini od približno 238.000 dolazaka te 2,2 milijuna noćenja Slovenaca od kojih se 71,4% ostvaruje u Istri, Kvarneru i Lici. Želimo istaknuti da je upravo u te tri županije evidentirano sveukupno 10 slučajeva novozaraženih od COVID-19 u protekla 24 sata, navodi se u priopćenju.

Percepcija Hrvatske je kod većine slovenskih turista iznimno dobra, u Hrvatskoj se osjećaju sigurno obzirom da je dobro poznaju te su vlasnici brojnih nekretnina  (više od 100.000), dodaje se.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u stalnom je kontaktu s predstavnicima udruženja u turističkom sustavu, s ciljem osiguravanja potpunog poštivanja epidemioloških mjera u turističkim objektima, kao i mogućnosti uvođenja testiranja za strane turiste u turističkim objektima, navodi se iz ministarstva.

Hrvatska će nastaviti činiti sve što je u njezinim mogućnostima kako bi mjerodavne inozemne institucije imale sve točne i precizne informacije na temelju kojih donose odluke o uvrštenju zemalja na rizične liste, odnosno na popise sigurnih zemalja, stoji na kraju priopćenja Ministarstva turizma.

Brnjac: Ništa nije prepušteno slučaju

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je u utorak u HRT-ovoj Temi dana da ništa nije prepušteno slučaju te da redovito razmjenjuju informacije i kontaktiraju sa slovenskim kolegama, daju im transparentne podatke o brojkama po županijama, kako bi mogli vidjeti da nisu sve županije u istoj situaciji, odnosno da ih samo dvije imaju porast broja oboljelih.

Slovenija ima 37 novozaraženih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata zabilježeno 37 novih zaraza koronavirusom, a slovenska vlada tvrdi da je od toga trećina "uvezenih" slučajeva i to najviše iz Hrvatske.

Kacin je za Slovensku televiziju kazao da na savjetovanju vlade i epidemiologa u srijedu razgovaraju samo o stanju u Hrvatskoj, te da vlada za sada bez obzira na trend rasta slučajeva u Sloveniji i skori početak školske godine ne razmatra neke druge restrikcije zbog Covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!