Hrvatska podupire razvoj europskih svemirskih sposobnosti

29.08.2023.

18:26

Autor: M.B./HRT

Ministar Banožić na sastanku u Torrejonu

Ministar Banožić na sastanku u Torrejonu

Foto: EU2023ES / MORH

Ministar obrane Mario Banožić u utorak je na sastanku Upravljačkog odbora Satelitskog centra Europske unije u španjolskom Torrejonu rekao da treba podržati daljnji razvoj Centra koji doprinosi jačanju kapaciteta obavještajnih podataka i europske sigurnosti, priopćio je MORH.

Neformalnim sastankom ministara EU-a predsjedao je visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell.

- Satelitski centar samostalno i u suradnji sa drugim međunarodnim organizacijama, radi na pružanju bitnih obavještajnih podataka i procjena čime doprinosi jačanju europske sigurnosti. Stoga trebamo podržavati daljnji razvoj Centra jer je njegov rad izravan doprinos sigurnosti naših građana, rekao je Banožić.

Ocijenio je i da je razvoj Satelitskog centra još jedan od jasnih pokazatelja uspješne prilagodbe Europske unije izazovima današnjeg vremena i globalne situacije te da je Centar nezamjenjiv alat u planiranju operativnih angažmana.

Na sastanku se razgovaralo o razvoju, ulozi i perspektivama Satelitskog centra čije djelovanje potvrđuje nastojanja Europske unije da u skladu sa Strateškim kompasom bude vjerodostojan i relevantan globalni geopolitički akter u današnjem svijetu u kojem su precizne i pravovremene informacije od neprocjenjive važnosti.

Također, istaknuto je kako su sposobnosti Svemirskog centra od velikog značaja u kontekstu pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!