15:47 / 16.12.2020.

Autor: V.K./Hina

Hrvatska preuzima 2021. predsjedanje Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Hrvatska 2021. preuzima od Slovenije predsjedanje Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom i radit će na poboljšanju suradnje sa zemljama jugoistočne Europe.
Hrvatska u 2021. preuzima od Slovenije predsjedanje Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom i radit će na poboljšanju suradnje sa zemljama jugoistočne Europe, rekao je hrvatski ministar obrane Mario Banožić nakon sastanka te inicijative u Postojni.

Ministar obrane RH Mario Banožić sudjelovao je u slovenskom gradiću na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation - CEDC) uz domaćina, slovenskog ministra obrane Mateja Tonina te kolege iz Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke te Poljske koja ima status promatrača.

Teme dviju radnih sjednica bile su unaprjeđenje regionalne suradnje članica CEDC-a sa zemljama jugoistočne Europe, zajednički doprinos inicijativi jačanja civilno-vojne suradnje unutar Europske unije te lekcije naučene iz pandemije COVID-19, priopćeno je.

Videovezom u prvom dijelu sastanka pridružili su im se ministri obrane Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova i u toj prigodi su ministri obrane CEDC-a podržali put tih pet zemalja prema euroatlantskim integracijama, dodaje se.

- Sumnjam da ćemo na kraju vidjeti cijelu našu regiju integriranu u euroatlantsku obitelj. A mi, kao ministri CEDC-a, tu smo da pomognemo u ovom procesu, istaknuo je Banožić.

Tema razgovora bila je i suradnja protiv hibridnih prijetnji, posebice dezinformacija. Rješavanje takvih izazova također treba ostati glavni prioritet i potrebna je veća sinergija s partnerskim organizacijama poput NATO-a i UN-a, rekao je Banožić prema priopćenju.

Nastavak suradnje politike Europske unije u području obrambenih sposobnosti i inicijativa te jačanje suradnje EU-a i NATO-a, što Hrvatska kontinuirano zagovara, bile su teme drugog dijela sastanka.

Banožić je zahvalio slovenskom kolegi Toninu na odličnom predsjedanju u ovoj izazovnoj godini rekavši kako su u tijeku pripreme za preuzimanje predsjedanja Republike Hrvatske 2021. godine.

Ministri su na kraju prihvatili Zajednička izjavu ministara obrane CEDC-a, a najavljeno je i pokretanje službene web-stranice te inicijative.

Srednjoeuropska obrambena suradnja (Central European Defence Cooperation - CEDC) regionalna je sigurnosno-obrambena inicijativa oformljena 2012. udruživanjem država srednje Europe: Austrije, Slovenije, Češke, Mađarske, Slovačke i Hrvatske, s ciljem da se u okvirima ograničenih financijskih i obrambenih proračuna istraže mogućnosti "udruživanja i dijeljenja sposobnosti" i na taj način pridonese održanju, jačanju i daljnjem specijaliziranju obrambenih sposobnosti.

Poljska u radu inicijative sudjeluje u statusu promatrača. Temeljna područja suradnje inicijative CEDC-a primarno obuhvaćaju organizaciju i provedbu obučne aktivnosti COOPSEC, koja obuhvaća pripremu vojske i policije za slučaj potencijalne eskalacije migrantske krize na tzv. zapadnobalkanskoj ruti, suradnju u sklopu PESCO projekta CBRN Surveillance as a Service te suradnju u unutar projekta CEDC jezične platforme čiji je cilj povezivanje jezičnih instituta oružanih snaga država CEDC-a.

Osim sastanaka u osnovnom formatu, CEDC održava i sastanke u proširenom CEDC plus formatu, u čemu sudjeluju države jugoistočne Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!