07:28 / 17.05.2018.

Autor: D.M./M.M./HRT/Hina

Hrvatska preuzima predsjedanje Odborom ministara VE-a

-

-

Foto: - / -

Svečanom večerom uz nazočnost danskog princa počeo je u Danskoj dvodnevni sastanak Odbora ministara Vijeća Europe na kojem će Hrvatska preuzeti predsjedanje tom najstarijom europskom organizacijom.
Svečanom večerom uz nazočnost danskog princa počeo je u Danskoj dvodnevni sastanak Odbora ministara Vijeća Europe na kojem će Hrvatska preuzeti predsjedanje tom najstarijom europskom organizacijom osnovanom 1949.

U 'Hamletovu dvorcu' u gradu Helsingoru okupili su se predstavnici 47 zemalja koliko ih danas broji Vijeće Europe čijom je članicom Hrvatska postala 1996.

Dvadeset i dvije godine kasnije, po prvi puta službeni Zagreb preuzet će predsjedanje koje će trajati do 21. studenoga.

Sutrašnji skup otvorit će danski premijer Lars Lokke Rasmussen koji će sumirati dansko predsjedanje tijekom proteklih šest mjeseci te na slijedećih pola godine predati predsjedanje hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić koja će u tom razdoblju obnašati funkciju predsjedavajuće Odbora ministara i u tom svojstvu predstavljati organizaciju.

Pejčinović Burić na skupu će predstaviti prioritete hrvatskog predsjedanja, a to su, kako je ranije rekla, borba protiv korupcije, učinkovita zaštita prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizacija u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave i zaštita kulturne baštine i kulturne rute.

Sutrašnji sastanak Odbora ministara bit će posvećen, kako stoji na stranici Vijeća Europe, demokratskoj sigurnosti i zaštiti podataka kao i budućnosti Vijeća Europe, konfliktima na Starom kontinentu te suradnji između VE i Europske unije, kojom će Hrvatska predsjedati u prvoj polovici 2020.

VE je 1949. osnovalo 10 zemalja - Belgija, Francuska, Luksemburg, Nizozemska, Velika Britanija, Irska, Italija, Danska, Norveška i Švedska. Njezin idejni začetnik bio je Winston Churchill koji je želio na taj način realizirati viziju suradnje država nakon Drugog svjetskog rata.

Danska je međutim uoči svog predsjedanja koje je počelo u studenom kazala kako su temeljne vrijednosti te organizacije - prije svega zaštita ljudskih prava - i dalje iznimno važne na Starom kontinentu u trenutku kada se on suočava s radikalizacijom, ekstremizmom i populizmom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!