Hrvatski Canadair gasi požar kod Kranja u Sloveniji

29.03.2022.

17:18

Autor: V.G./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Protupožarni avion Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u utorak je upućen u Sloveniju kako bi pomogao slovenskim vatrogascima u gašenju velikog šumskog požara koji je u ponedjeljak buknuo u okolici mjesta Preddvor kod Kranja.

Ministar obrane Mario Banožić, u sklopu bilateralne suradnje, donio je Naredbu o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Republici Sloveniji, priopćeno je popodne iz Ministarstva obrane RH (MORH).

U gašenju požara na području Slovenije angažirana je jedna posada aviona CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

- Hrvatska vojska i ove godine spremna je pružiti pomoć svojim partnerima i saveznicima u borbi s požarima. Tijekom prošle godine naši Canadairi bili su angažirani u Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Turskoj. Time su pokazali visoku razinu obučenosti, profesionalizma i spremnosti, rekao je ministar obrane Banožić.

Istaknuo je da je Hrvatska vojska spremna za protupožarnu sezonu i potvrđuje važnost uloge HV-a u zaštiti sigurnosti svih hrvatskih građana i turista tijekom ljetnih mjeseci.

Vlada je na sjednici 3. ožujka donijela Odluka o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini, podsjećaju iz MORH-a.

Pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu jedna je od zadaća Hrvatske vojske, koja je spremna uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima, dodaje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!