08:41 / 10.03.2021.

Autor: Hina

Hrvatski europarlamentarci podijeljeni oko ukidanja imuniteta Kataloncima

Sjednica Europskog parlamenta, Bruxelles

Sjednica Europskog parlamenta, Bruxelles

Foto: Francisco Seco REUTERS / REUTERS

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu bili su podijeljeni prilikom glasanja o ukidanju imuniteta katalonskim zastupnicima optuženima u Španjolskoj zbog organiziranja zabranjenog referenduma o neovisnosti Katalonije. Glasanje održano u ponedjeljak navečer bilo je tajno, pa Europski parlament nije objavio pojedinačne odluke zastupnika nakon rezultata objavljenog u utorak. Od 12 hrvatskih europarlamentaraca samo su njih trojica odgovorili na upit Hine kako su glasali i zašto.


- Glasao sam protiv skidanja imuniteta jer smatram da se radi o političkom progonu katalonskih zastupnika, odgovorio je Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik Živog zida. 


Zastupnik HDZ-a Karlo Ressler izjavio je kako je podržao ukidanje imuniteta za zastupnike za koje su to sudske vlasti zatražile.


-  Na Europskom parlamentu nije da ocjenjuje osnovanost optužbi i ulazi u suštinu predmeta. Inkriminirano djelo koje se zastupnicima stavlja na teret nije počinjeno u izvršavanju zastupničke dužnosti nego prije izbora zastupnika u Europski parlament. Zbog toga je Parlament velikom većinom odlučio ukinuti imunitet zastupnicima, dodao je.


Tomislav Sokol, također eurozastupnik iz redova HDZ-a, podržao je ukidanje katalonskih zastupnika iz istog razloga kao Ressler.


- Budući da se predmetni zahtjevi za ukidanje imuniteta odnose na činjenice koje su prethodile stjecanju imuniteta zastupnika, odnosno da navodno počinjena kaznena djela nisu vezana uz obnašanje dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu, već su vezana za položaje koje su oni imali u katalonskoj regionalnoj vladi, podržao sam izvješća o zahtjevima za ukidanje imuniteta Puigdemontu, Comínu i Ponsatí, rekao je Sokol.

Katalonski zastupnici Carles Puigdemont, Antoni Comín i Carla Ponsatí ostali su bez imuniteta koji ih štiti od pravnog procesuiranja jer je tako glasalo 404 od ukupno 705 zastupnika Europskog parlamenta.


Predsjednik španjolskog Vrhovnog suda je 13. siječnja 2020. poslao zahtjev Europskom parlamentu za ukidanje imuniteta Puigdemontu i Comínu, a 10. veljače 2020. za ukidanje imuniteta Ponsatí. 


Njih troje je u Španjolskoj optuženo za neposluh i poticanje na ustanak nakon što su 2017. organizirali referendum o samostalnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, a kojeg je bio zabranio Ustavni sud. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela u stvarnosti, a onda otišli u inozemstvo gdje od međunarodne zajednice traže podršku "pravu na samoodređenje Katalonaca".


Puigdemont, Comín i Ponsatí najavili su žalbu Europskom sudu pravde u Luksemburgu ustvrdiviši kako su im prekršena prava. Oni će i dalje biti zastupnici u Bruxellesu a o njihovom eventualnom izručenju Španjolskoj odlučit će sud u Belgiji. Poručili su kako su na raspolaganju belgijskom pravosuđu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!