21:53 / 16.04.2020.

Autor: T.D./Hina

Hrvatski europarlamentarci pozivaju na solidarno djelovanje EU-a u krizama

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: - / REUTERS

Zastupnici u Europskom parlamentu ocijenili su da je Unija mogla djelovati ranije i brže, ali i naglasili da je ponovno uspostavljena solidarnost unutar EU-a.
Hrvatski europarlamentarci pridružili su se na izvanrednoj sjednici u četvrtak o pandemiji koronavirusa zahtjevima većine u Europskom parlamentu za koordiniranijim i odlučnim europskim djelovanjem u zaštiti građana i pomoći gospodarstvu.

U raspravi s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, eurozastupnici su pozvali na usklađenije djelovanje na europskoj razini radi zaštite građana i potpore gospodarstvu.

Zastupnici u Europskom parlamentu ocijenili su da je Unija mogla djelovati ranije i brže, ali i naglasili da je ponovno uspostavljena solidarnost unutar EU-a.

EU, međutim, mora učiniti više za ponovnu izgradnju Europe ako želi da ona postane otpornija i učinkovitija te na tome mora žurno raditi, upozoravaju zastupnici, prenosi Europski parlament.

Europarlamentarac SDP-a Tonino Picula u raspravi je istaknuo da će zajednički europski odgovor na krizu i izlazak iz nje zahtijevati daleko više sredstava nego što su u pravilu godišnja izdvajanja nacionalnih država za EU.

- Ova nesretna situacija treba nas nadahnuti za efikasnije i solidarnije djelovanje i kad pandemija prođe. Kako sada nevažno izgledaju prepirke hoće li države članice ulagati jedan, 1,17 ili 1,3 posto BDP-a u zajednički proračun, istaknuo je, govoreći o mjerama za spas europske ekonomije.

Picula je podržao prenamjenu preostalih sredstva iz Kohezijskih fondova za ublažavanje posljedica pandemije i prijedlog da se neutrošena sredstva Fonda za ribarstvo preusmjere za pomoć ribarima. Isto je predložio i za sredstva Fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj i istaknuo da kohezijska sredstva moraju biti među zadnjima koja treba rezati u sljedećem proračunu.

Upozorio je da mali poljoprivredni proizvođači i vinari već sad trpe nepodnošljive štete, a adekvatne mjere za ublažavanje štete u turističkom sektoru još nisu donesene, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

- Posljedice pandemije bit će sanirane, očito, ogromnim iznosima javnog novca. Ta sredstva traže potpuno transparentno trošenje uz ozbiljnu kontrolu ulaganja i primanja novca na europskoj i nacionalnim razinama. Podržavam politički dogovor četiri najveće grupe o zajedničkom usvajanju rezolucije. Mogla je, naravno, obuhvatiti još elemenata, no u ovom trenutku je važnije političko zajedništvo radi donošenja mjera u korist naših građana, zaključio je.

Zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu pozdravili su u svojim priopćenjima predložene mjere ističući da nove okolnosti traže prilagođavanje korištenja sredstva proračuna EU-a.   

Kao izvjestitelj Europske pučke stranke za europski proračun 2021. godine, zastupnik Karlo Ressler smatra da su pandemija Covida-19 i povezane negativne gospodarske posljedice dodatno pokazale važnost snažnog i fleksibilnog proračuna Europske unije koji će sada morati odgovoriti na potpuno nove izazove, priopćio je ured zastupnika.

Zbog suočavanja s pandemijom koronavirusa, diljem Europe dolazi do donedavno nezamislivog pada gospodarske aktivnosti koji nažalost nije moguće izbjeći, ali se mora aktivirati svaki euro kako kriza ne bi bila duža i teža nego što je to neizbježno.

Zastupnik Tomislav Sokol zadovoljan je mjerama za pomoć državama članicama i građanima Europske unije i ističe kako je riječ o znatnim sredstvima.

- Europska pomoć je stvarna i konkretna, a vjerujem da će biti i još veća. Ovdje nije riječ o peglanju imidža s malim donacijama, već o ogromnim financijskim sredstvima koje Unija stavlja na raspolaganje državama članicama. To su sredstva koja čuvaju naše plaće, našu valutu i naš zdravstveni sustav. Jedino nas europska solidarnost čuva od kolapsa i to je važno zapamtiti, istaknuo je Sokol.

Željana Zovko je zatražila jačanje mehanizma Unije za civilnu zaštitu kao temelja budućeg zajedničkog europskog odgovora na krizne situacije.

- Pored prijedloga Komisije za izmjenu europskog proračuna oslobađanjem 3,57 milijardi eura za rješavanje krize Covid-19, snažno pozdravljam zajedničku rezoluciju Europskog parlamenta o paketu oporavka kako bi se osigurao zajednički, učinkovit i koordiniran odgovor na trenutnu i buduće krize na europskoj razini. Našim obraćanjem Komisiji pozivamo da dodatno ojača Mehanizam Unije za civilnu zaštitu i RescEU radi poboljšanja europskog upravljanja rizikom od katastrofa, spremnosti i prevencije kao i zajedničke opreme, materijala i zaliha lijekova, istaknula je zastupnica Zovko. Podsjetila je na druge prijetnje poput nedavnih potresa u Hrvatskoj i Albaniji.

Zastupnica Sunčana Glavak pozvala je na brzo i odlučno djelovanje EU-a.

- Europski parlament podržava napore država članica i europskih institucija u borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa. Predložene mjere i izmjene proračuna pokazuju snagu europskog koordiniranog odgovora u nastojanjima da se zaštiti europske građane i europsko gospodarstvo. Moramo djelovati brzo, odlučno i cjelovito kako bismo se što prije oporavili, rekla je Glavak.

U raspravi su mnogi govornici istaknuli da zatvorene granice nikada nisu rješenje i pozvali na uspostavu zajedničke izlazne strategije i plana oporavka u okviru novog, ambicioznog, dugoročnog proračuna kako bi se ublažile socijalne, gospodarske i financijske posljedice blokade, izvijestio je Europski parlament.
Rasprava će biti zaključena rezolucijom o kojoj će se glasati u petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!