14:05 / 03.03.2020.

Autor: HINA/HRT

Hrvatski eurozastupnici upozoravaju da EU ne smije pristati na ucjenu Turske

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ovo što Turska radi zasigurno je jedna politika ucjene na koju EU ne smije pristati, istaknuo je Picula.
Hrvatski eurozastupnici Tonino Picula (SDP) i Željana Zovko (HDZ) upozorili su u Zagrebu na marginama međuparlamentarne konferencije da Europska unija ne smije pristati na ucjenu turskog predsjednika Tayyipa Erdogana koji je migrantima "otvorio vrata" prema Europi.

-
Ovo što Turska radi zasigurno je jedna politika ucjene na koju EU ne smije pristati, istaknuo je Picula.

Nada se da neće biti potrebno slanje hrvatske vojske na granicu zbog prijetnje novog migrantskog vala, ali kaže da će sve ovisiti o razvoju događaja sljedećih tjedana.

- EU sada igra ulogu zainteresiranog promatrača koji nastoji tu vrstu prijetnje isključiti, a pravi razgovori vode se na relaciji (ruskog) predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Erdogana o kojima ovog trenutka više ovisi rasplet situacije u Siriji nego ono što poduzima EU", kaže Picula.

Picula tvrdi da dok EU ne odgovori je li Turska "strateški partner ili strateška prijetnja", EU će se "suočavati s posljedicama jedne politike od koje se i EU trese i zabrinjava, a ne samo zemlje koje su u neposrednoj blizini."

HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko rekla je da je "situacija s kojom se suočava zapadna Europa izrazito zabrinjavajuća''.

Kaže da je uloga međuparlamentarne konferencije važna "zbog otvaranja diplomatskog dijaloga" o izazovima u Europi.

- Komunikacija je potrebna i svaka komunikacija mora rezultirati nekim rješenjem. Ono što vidim je da se želi podići jedna razina dijaloga. Nitko ne može nikoga ucjenjivati, istaknula je Zovko.

Vodeći europski dužnosnici u posjetu su grčko-turskoj granici na kojoj se, prema podacima UN-a, nalazi 13.000 migranata koji pokušavaju prijeći u EU iz Turske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!