19:34 / 22.01.2020.

Autor: IMS/HRT

Hrvatski ministri u Bruxellesu

-

-

Foto: - / -

Grlić Radman je rekao da će Hrvatska za vrijeme predsjedanja podupirati humanitarno pomaganje Jemenu, Siriji i Sahelu, a Vučković se dotakla i problema klimatskih promjena.
Hrvatski ministri u odborima Europskog parlamenta u Briselu predstavljali su programe predsjedanja Vijećem Europske unije.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da će Hrvatska za vrijeme predsjedanja podupirati humanitarno pomaganje Jemenu, Siriji i Sahelu.

- Partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana jedan je od ključnih elemenata u rješavanju problema ilegalnih migracija, istaknuo je ministar.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković dotakla se i problema klimatskih promjena.

- Pod sloganom "Snažna Europa u svijetu punom izazova" te u skladu sa strateškom agendom EU za razdoblje 2019. i 2014. djelovat ćemo u cilju rješavanja kritičkih izazova poput neravnomjernog gospodarskog rasta i razvoja, klimatskih promjena, migracija i sigurnosti. Četiri su ključna prioriteta hrvatskog predsjedanja, a na prvome mjestu među njima je daljnji rast i razvoj Europske unije, rekla je Vučković.


Uobičajena praksa na početku svakog predsjedanja

Niz hrvatskih ministara ili državnih tajnika predstavilo je u prva tri dana ovoga tjedna prioritete rotirajućeg predsjedanja Vijećem EU-a pred nadležnim odborima Europskog parlamenta.

Riječ je o uobičajenoj praksi na početku svakog šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a. Cjelovit program hrvatskog predsjedanja za sljedećih šest mjeseci predstavljen je u posljednje vrijeme u više navrata, što u Hrvatskoj, što u Bruxellesu.

Premijer Andrej Plenković predstavio program i prioritete predsjedanja na planarnoj sjednici Europskog parlamenta 14. siječnja u Strasbourgu.

Pojedini ministri imali su prezentaciju na više odbora, ovisno o tome što pokriva njihov resor. Slična praksa uobičajena je i na prvim sastancima Vijeća EU-a, kada resorni ministar iz zemlje predsjedateljice predstavlja prioritete u svom resoru svojim kolegama iz drugih zemalja članica.

Prvi sastanak kojim je predsjedavao neki hrvatski ministar bio je u utorak kada se sastalo Vijeće za ekonomiju i financije i tada je Zdravko Marić predstavio prioritete u svom resoru.

Prvi koji je predstavio prioritete u svom resoru pred odborom EP-a bio je ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak popodne.

U utorak je bilo čak 12 prezentacija

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predstavio je prioritete u Odboru za međunarodnu trgovinu, u Odboru za vanjske poslove i Odboru za razvoj.

Ministar okoliša i energije Tomislav Ćorić govorio je pred Odborom za okoliš i Odborom za industriju, istraživanje i energiju.

Pred Odborom za kulturu i obrazovanje prioritete su predstavili ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i zamjenik državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za šport Krešimir Šamija. Ministrica Bedeković bila je i pred Odborom za rad i socijalna pitanja te na Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova. Ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić predstavio je prioritete pred Odborom za regionalni razvoj. Ministar gospodarstva Darko Horvat govorio je pred Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača i Odborom za industriju, istraživanje i energiju. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović bio je na Odboru za rad i socijalna pitanja. Zdravko Marić predstavio je prioritete pred Odborom za Ekonomiju i monetarne poslove i Odborom za proračun. Državni tajnik u ministarstvu, mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver bio je pred Odborom a promet i turizam. Pred istim odborom bio je i državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matošić. Bilaver je također bio i na Odboru za industriju, istraživanje i energiju.

Predstavljanja su i sljedeći tjedan

Sljedeći tjedan nastupit će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac.

U raspravama koje uslijede nakon prezentacije prioriteta vrlo aktivno sudjeluju hrvatski zastupnici, koji su članovi tih odbora.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!