13:55 / 16.01.2018.

Autor: HRT

Hrvatski ribari moći će ponovno koristiti mreže plivarice u Jadranu

-

-

Foto: - / -

Europski parlament prihvatio je amandmane Odbora za ribarstvo kojima se omogućava korištenje okružujućih mreža plivarica tijekom ribarenja u Jadranu, jer je zbog europskih direktiva nakon ulaska u EU ono bilo gotovo obustavljeno.
Europski parlament prihvatio je amandmane Odbora za ribarstvo kojima se omogućava korištenje okružujućih mreža plivarica pri ribarenju u Jadranu jer je zbog europskih direktiva nakon ulaska u EU ono bilo gotovo obustavljeno. 

Naime, Mediteranska je uredba u čl. 13. st. 2. i 3. sadržavala odredbe o zabrani korištenja povlačnih mreža unutar 1,5 morske milje od obale, dok je korištenje okružujućih mreža plivarica bilo zabranjeno unutar 300 metara od obale ili unutar izobate od 50 metara, ako se ta dubina dosegne na kraćoj udaljenosti od obale. Ujedno, okružujuća mreža plivarica nije se smjela upotrebljavati na dubinama manjima od 70% ukupne visine.Prihvaćenim amandmanom predlaže se izmjena definiranja dimenzija okružujućih mreža plivarica, a također brisanje te odredbe kojom se propisuje odnos visine mreže i dubine mora. Ujedno, prihvaćen je i njezin amandman kojim se pod „obalnim potegačima" podrazumijevaju okružujuće i povlačne mreže koje se postavljaju s plovila i koje se povlače s obale ili plovila privezanog za obalu ili usidrenog uz obalu.

Podršku ovom amandmanu dalo je Ministarstvo poljoprivrede RH i Ceh ribara Hrvatske gospodarske komore, naglasivši kako Republika Hrvatska već dulje nastoji dobiti izuzeće od ove odredbe jer ona ograničava ribolov mrežama plivaricama u Jadranu u odnosu na praksu koja je bila na snazi prije stupanja u članstvo EU-a.


Ruža Tomašić kao jedina hrvatska članica Odbora za ribarstvo EP-a ovaj je važni amandman progurala u matičnom odboru potkraj studenog prošle godine, nakon čega se našao na plenarnoj sjednici na kojoj je napokon i prihvaćen. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir objavila je da je ona predložila amandman kojim se omogućava korištenje okružujućih mreža plivarica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!