Hrvatski veleposlanik o prioritetima predsjedanja EU-om u slovenskom parlamentu

17.01.2020.

14:00

Autor: V.K./Hina

default error photo
Hrvatski veleposlanik u Sloveniji Boris Grigić u slovenskom je parlamentu predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.
Hrvatski veleposlanik u Sloveniji Boris Grigić u slovenskom je parlamentu, na poziv odbora za vanjsku politiku i odbora za europske poslove, predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a odgovarajući na pitanja zastupnika kratko se osvrnuo i na odnose dviju država.

Grigić je na zajedničkoj sjednici parlamentarnih odbora za vanjsku i europsku politiku kazao da se slaže s ocjenom koju je u svojoj raspravi iznio jedan slovenski parlamentarac da su Hrvatska i Slovenija "najbolji mogući prirodni saveznici" i da imaju mnoge zajedničke interese kad je riječ o prioritetima Europske unije.

Što s tiče otvorenih pitanja između dviju zemalja, koje su u raspravi spominjali neki zastupnici, Grigić je kazao da se nada kako se, gradeći na pozitivnim odnosima, može doći do obostrano prihvatljivih rješenja.

- Nadam se da ćemo naći odgovarajuća rješenja koja imamo bilateralno na pregovaračkom stolu, kazao je veleposlanik, podsjetivši da ta  pitanja nisu nova nego proistječu iz vremena bivše zajedničke države.

Najviše zanimanja slovenskih zastupnika izazvale su neke od tema vezanih za hrvatske prioritete tijekom predsjedanja Vijećem EU-a, poput migracija, europske perspektive država zapadnog Balkana, ali i buduće kohezijske politika EU-a, s obzirom na moguće smanjenje tih sredstava u pregovorima o novoj srednjoročnoj financijskoj perspektivi EU-a, što pada u vrijeme mandata Hrvatske kao predsjedateljice Vijećem EU-a. Rasprava je pokazala da su interesi Ljubljane i Zagreba slični.

Govoreći o hrvatskom suzbijanju ilegalnih migracija tzv. balkanskom rutom preko Hrvatske i Slovenije na sjever i zapad, Grigić je ukazao na velike investicije kojima je EU omogućila Hrvatskoj da tehnički bolje kontrolira vanjsku granicu prema nečlanicama te istaknuo kako se Hrvatska trudi poštovati europska pravila kad je riječ o ljudskim pravima migranata, ali i štititi vanjsku granicu EU-a od ilegalnih migracija bez postavljanja bodljikave žice.

Što se tiče širenja Europske unije na države zapadnog Balkana Grigić se složio s mišljenjem slovenskih zastupnika da je to vrlo važan prioritet i značajna tema, te da im treba omogućiti europsku perspektivu, a u konačnici i članstvo u EU-u postavljajući "jasna pravila koja te države moraju ispuniti".

U radu zajedničke sjednice parlamentarnih odbora za vanjsku i europsku politiku sudjelovao je i direktor predstavništva Europske komisije u Ljubljani Zoran Stančič, zastupnici u Europskom parlamentu Irena Joveva i Klemen Grošelj te predstavnici slovenske vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!