11:21 / 10.06.2020.

Autor: Z.A./M.Š./HRT

Hrvatski veleposlanik u Austriji o popuštanju mjera od 16. lipnja

-

-

Foto: - / -

U Austriji se "lakše diše" nakon što su popustili mjere vezane uz koronu.
- Svi Hrvati koji imaju u Austriji prebivalište i boravište od 16. lipnja moći će krenuti prema Hrvatskoj bez da će imati problema pri povratku jer popuštaju mjere prema Hrvatskoj, rekao je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" hrvatski veleposlanik u Beču Danijel Glunčić.  

U Austriji se "lakše diše" nakon što su popustili mjere vezane uz koronu, dodaje, te najavljuje da će Hrvati koji žive u Austriji kao i Austrijanci od 16. lipnja moći putovati u Hrvatsku.

Problem nije odlazak, nego povratak u Austriju.

Do sada su svi austrijski državljani kao i Hrvati koji tamo žive, pri povratku u Austriju, kad pređu granicu, morali ići u samoizolaciju ili pribaviti test na Covid-19 koji košta od 180 do 200 eura.

- Ovo je rezultat dugotrajnih razgovora Veleposlanstva RH  s austrijskim kolegama. U pregovorima su bili i ministar turizma Gari Cappelli, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a odlučujući je bio jučerašnji telefonski razgovor premijera Andreja Plenkovića s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurtzom.

Glunčić dodaje da nas je on spasio jer su se svi bojali da će mjere biti ukinute te 1. srpnja, a ne 16. lipnja.

- Možda su i Austrijanci ovakvim mjerama htjeli zadržati svoje građane u Austriji, kao neke druge zemlje, ali ne bi se trebalo špekulirati s takvim informacijama. Svaka zemlja gleda svoje interese pa tako i Austrija, dodao je veleposlanik Glunčić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!