12:26 / 27.01.2020.

Autor: I.D./HINA

Hrvatsko predsjedanje EU-om iznimno važno za dogovor oko VFO-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Marić napominje da je glavnina posla u rukama Europskog vijeća i njegovog predsjednika Charlesa Michela, koji je zadužen za postizanje kompromisa oko višegodišnjeg europskog proračuna.
Sljedeći mjeseci su ključni za postizanje dogovora o višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje 2021. - 2027., zbog čega je hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a od najveće važnosti, poručeno je u ponedjeljak nakon sastanka predstavnika Odbora za proračun Europskog parlamenta i premijera Andreja Plenkovića.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je nakon sastanka u Banskim dvorima da je u hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a, uz četiri već poznata prioriteta, najveći fokus upravo stavljen na proces Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO). Napominje da je glavnina posla u rukama Europskog vijeća i njegovog predsjednika Charlesa Michela, koji je zadužen za postizanje kompromisa oko višegodišnjeg europskog proračuna, a s ciljem nastavka dijaloga za 20. veljače je sazvao i izvanredni samit s čelnicima država i vlada.

- Ovisno o ishodu tog ili bilo kojeg sljedećeg sastanka, Hrvatska kao predsjedatelj Vijeća EU-a je spremna i s Europskom komisijom, kao i Europskim parlamentom, nastaviti dijalog, kaže Marić.

- Nakon što dobijemo politički odnosno pregovarački okvir, postoji cijeli niz, točnije 45 sektorskih dosjea, koji su dio ukupnog paketa, a sastavni su dio našeg dijaloga, dodaje ministar financija, pohvalnom ocjenjujući razmjenu informacija s Odborom za proračun EP-a.

- Cijeli tim hrvatskog predsjedavanja je spreman za nastavak razgovora i u konačnici svi se nadamo uspješnom završetku važnog posla koji je pred svima nama, rekao je Marić, apostrofirajući da se pod uspješnim smatra postizanje nekog kompromisnog rješenja.

- Koliko dobar i kvalitetan taj kompromis će biti to ćemo vidjeti, međutim svi pod uspješnim završetkom smatramo da se u tijeku ove godine taj proces okonča i da imamo u potpunosti pravo funkcioniranje VFO-a te da onda možemo ići u sljedeće faze, a to su proračuni godinu za godinom, izjavio je hrvatski ministar financija.

Marić je kazao i da su ideja i namjera da se stvori proračunski okvir koji će s jedne strane biti realističan, ali istovremeno i dovoljno efikasan da zadovolji sve potrebe i prioritete EU-a, odnosno da bude na zadovoljstvo svih građana Unije.

Johan Van Overtveldt, predsjednik Odbora za proračun Europskog parlamenta, ujedno i pregovaračkog tima EP-a za VFO, izjavio je nakon sastanka da su sljedeći tjedni i mjeseci ključni, jer za to vrijeme mora biti ispregovaran novi VFO.

- I zbog toga, hrvatsko predsjedanje je od najveće važnosti, poručio je Overveldt, dodajući da se sadržajno mnogo toga treba odraditi.

Kada je riječ o Brexitu, Overveldt kaže da je to kompleksno i važno pitanje u pregovorima oko novog VFO-a, s obzirom na to da je Velika Britanija bila neto uplatiteljica, čime će EU u budućem razdoblju imati daleko manje novca.

- U budućem razdoblju morat će se pronaći konstruktivna rješenja kako bi se na odgovarajući način suočilo s tim aspektom Brexita, a da europski proračun na zadovoljavajući način služi građanima EU-a. poručio je.

Inače, kod pregovora o VFO-u, postoje četiri pozicije koje se nastoji pomiriti. Europska komisija je predložila da proračun iznosi 1,11 posto bruto nacionalnog dohotka (BND) EU-a, države neto-uplatiteljice traže oko 1 posto BND-a, dok države iz neformalne skupine Prijatelji kohezije, među koje spada i Hrvatska, traže zadržavanje razine izdvajanja za poljoprivredu i kohezijsku politiku, zadržavanje iste razine nacionalnog udjela u sufinanciranju projekata, kao i da se ne skraćuje razdoblje za provedbu projekata.

Naposljetku, Europski parlament je stajalište o novom zajedničkom proračunu prihvatio u studenom 2018. i ponovno potvrdio u listopadu 2019. godine, a zastupnici smatraju da novi višegodišnji proračun treba iznositi 1,3 posto BND-a, kako bi se mogla financirati obećanja vezana uz borbu protiv klimatskih promjena, programe istraživanja i inovacija, regionalnu politiku, digitalizaciju te socijalna prava.

Tijekom boravka u Zagrebu pregovarački tim održat će i radne sastanke i s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Markom Pavićem, dok će u Hrvatskom saboru izaslanstvo razgovarati s članovima odbora za europske poslove, financije i državni proračun, te regionalni razvoj i fondove Unije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!