Hrvatskoj i službeno produljen rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti

11:38 / 20.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Posljedice potresa

Posljedice potresa

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Europska komisija u petak je i službeno potvrdila produljenje roka za korištenje sredstava Europskog fonda solidarnosti (EUSF) za sanaciju štete od potresa u Zagrebu do kraja lipnja 2023., što je dogovoreno još u veljači u razgovoru premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.

Komisija je danas odlučila iznimno odobriti Hrvatskoj mogućnost da do 30. lipnja 2023. produlji rok za korištenje financijskog doprinosa iz Fonda solidarnosti EU-a za naknadu štete od potresa koji su zemlju teško pogodili 2020. i 2021. godine, objavila je Komisija.

Hrvatska je za sanaciju posljedica dvaju potresa, koji su pogodili Zagreb i Sisačko-moslavačku županiju, iz Europskog fonda solidarnosti dobila više od milijardu eura. Uobičajeni rok za korištenje tih sredstava je 18 mjeseci i u ovom slučaju istjecao je u lipnju ove godine.

Premijer Plenković u veljači se sastao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, nakon čega su objavili da će taj rok iznimno biti produljen za godinu dana. Komisija do sada nikada nije odobrila produljenje uobičajenog roka.

- Hrvatsku su dva puta pogodili snažni potresi, najprije Zagreb, a zatim Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju. Sve se to dogodilo tijekom prvog vala pandemije COVID-a, što je znatno otežalo napore za oporavak. Osigurati da Hrvatska u potpunosti može imati koristi od financijske potpore iz Fonda solidarnosti EU-a za obnovu dviju regija od iznimne je važnosti za stanovništvo i znak snažne i konkretne solidarnosti Europske unije, izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!