17:47 / 09.12.2020.

Autor: Hina/HRT

Hrvatsku na Europskom vijeću predstavlja Slovenija

Foto: arhiva, Kenzo Tribouillard/REUTERS

Foto: arhiva, Kenzo Tribouillard/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Usuglasili su to predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.
Predsjednik Milanović i premijer Plenković usuglasili su se da Republiku Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća predstavlja Republika Slovenija, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske. Naime, slijedom preporuke liječnika, Plenković će ostati još nekoliko dana u izolaciji i raditi od kuće, zbog još prisutnih blažih respiratornih simptoma.

➡️ Premijer još nekoliko dana u izolaciji
➡️ Nove informacije o epidemiji na sjednici Vlade 

- Premijer Plenković obavijestio je predsjednika Milanovića kako ne može sudjelovati na sastanku Europskog vijeće te je predložio predsjedniku da on predstavlja RH. Predsjednik Milanović je na to predložio premijeru da Hrvatsku predstavlja Slovenija i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama. Premijer je podsjetio je kako je takva praksa već postojala jer je Slovenija predstavljala Hrvatsku, kao što je Hrvatska predstavljala i Sloveniju, te su se usuglasili da tako bude i ovoga puta, navode iz Ureda predsjednika RH.

Iz Ureda podsjećaju da "prema čl. 141.b Ustava, Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i predsjednik Republike Hrvatske. S obzirom na prirodu posla u Europskom vijeću, predsjednik Republike zastupa Republiku Hrvatsku samo iznimno kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti".

Hrvatsku će predstavljati Janez Janša

Hrvatsku će u četvrtak na samitu EU-a predstavljati slovenski premijer Janez Janša, objavio je ranije danas na sjednici Vlade, na kojoj sudjeluje online, premijer Andrej Plenković. Kazao je kako je predsjednik cijenio njegov prijedlog, ali da se obzirom na temu, zahvalio. 

- On je cijenio tu gestu, zahvalio se, s obzirom na sadržaj tema ocjenio je kako on ne bi išao sutra. Ja sam na to predložio da ovlastimo slovenskoga premijera Janeza Janšu da sutra predstavlja hrvatsku s čim se i Milanović složio, kazao je premijer.U četvrtak i petak održava se fizički sastanak na vrhu EU-a koji će biti posvećen mađarskoj i poljskoj blokadi europskog proračuna i plana oporavka, odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i pandemiji koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!