I finski dobavljač energije traži pomoć države

31.08.2022.

12:22

Autor: Hina/HRT

Fortum

Fortum

Foto: Ints Kalnins / REUTERS

Finski dobavljač energije Fortum zatražio je od vlade zajam od "nekoliko milijardi" eura budući da zbog poskupljenja struje na europskim tržištima mora plaćati viši polog pri nabavi, rekao je predsjednik Veli-Matti Reinikkala.

Fortum je u ponedjeljak priopćio da s finskom državom, većinskim vlasnikom, pregovara o potpori likvidnosti dok ne dobije plin prema ugovorima koji uključuju i osiguranje od snažnog rasta cijena. Isporuka znači i povrat pologa.


Kada plin kupuju na burzi, tvrtke moraju na račun uplatiti propisani polog, a iznos je u posljednje vrijeme podignut zbog snažnog rasta cijena.


Fortum bi problem likvidnosti rađe rješavao državnim kreditom nego jamstvom.


- Prijavljujemo se za zajam, rekao je Reinikkala, dodavši da bi im bilo dovoljno "nekoliko milijardi" eura i naglasivši da nema opasnosti da ga neće vratiti.


- Nemamo problema s profitabilnosti. Ovo je isključivo problem likvidnosti, kratkoročni, nadamo se, naglasio je direktor finske kompanije.


Finska vlada tek treba donijeti odluku o financiranju Fortuma. Premijerka Sanna Marin rekla je da će Fortumov zahtjev za pomoći biti razmotren u dvodnevnim razgovorima o proračunu koji su započeli u srijedu.


- Općenito govoreći, vlada kontrolira situaciju i rješava probleme. Nažalost, u problemima nije samo Fortum, već i druge energetske tvrtke, rekla je Marin.


Fortum je svojedobno odbio sudjelovati u pomoći njemačkom uvozniku plina Uniperu u kojem je držao gotovo polovinu vlasničkog udjela. Nakon intervencije njemačke vlade koja je Uniperu osigurala više milijardi eura Fortumov je udio znatno smanjen. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!