Imenovani slovenski delegirani tužitelji u EPPO-u

24.11.2021.

17:48

Autor: Hina/A.P.C.

Foto: ivabalk/Pixabay

Foto: ivabalk/Pixabay

Foto: - / PIXSELL

Ured europskog javnog tužiteljstva (EPPO) imenovao je Tanju Frank Eler i Mateja Oštira za slovenske delegirane tužitelje na petogodišnji mandat, čime je završen višemjesečni spor između slovenske vlade i tog novog tijela koje će istraživati zloporabe u korištenju sredstava iz europskih fondova.

- Zadovoljni smo nakon razgovora s premijerom Janezom Janšom i ministrom pravosuđa Marjanom Dikaučičem. Sada imamo delegirane tužitelje iz svih država članica EU-a koje sudjeluju u EPPO-u, izjavio je europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.


U EPPO-u sudjeluje većina članica EU-a, osim Irske, Poljske, Mađarske, Švedske i Danske. To je tijelo počeo djelovati sredinom ove godine.


Vlada premijera slovenskog premijera Janše mjesecima je odbijala dati suglasnost na prijedlog da se na mjesto tužitelja iz Slovenije imenuju Tanja Frank Eler i Matej Oštir, nakon što je postupak njihova izbora u tužiteljskom vijeću bio završen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!