16:46 / 23.02.2022.

Autor: P.F./Hina

Inflacija u EU-u i eurozoni na novim rekordnim razinama na početku godine

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

Godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji i eurozoni u siječnju je dosegnula nove rekordne razine u uvjetima nastavljenog poskupljenja energenata, a u Hrvatskoj drži korak s europskim prosjekom, pokazalo je izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU-u, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u siječnju je dosegnula rekordnih 5,6%, porastavši 0,3 postotna boda u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci Europskog statističkog ureda.

U eurozoni je uvećana za 0,1 postotni bod, na 5,1%, dosegnuvši najvišu razinu otkad se prikupljaju podaci, u skladu s Eurostatovom procjenom objavljenom 2. veljače.

U siječnju prošle godine u EU su potrošačke cijene na godišnjoj razini uvećane 1,2%, a u eurozoni 0,9%.

Rekordna stopa inflacije najvećim dijelom odražava skok cijena energenata, od gotovo 29% u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 19 zemalja članica EU-a, uključujući Hrvatsku, a usporila u osam zemalja, pokazalo je izvješće.

Hrvatska u društvu Grčke

Na početku 2022. dvoznamenkaste godišnje stope inflacije ponovno su bilježile Litva i Estonija, gdje su cijene u usporedbi s istim razdobljem godine prije poskočile 12,3% odnosno 11%. Blizu je i Češka s rastom potrošačkih cijena od 8,8%.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, rast cijena usporio je u siječnju na 5,1%, s 5,7% u prosincu, budući da je izostao efekt niske poredbene osnovice u drugoj polovini 2020., povezan sa sniženom stopom PDV-a. Njemačka vlada privremeno je snizila stopu PDV-a kako bi poduprla potrošnju u koronakrizi.

Istu godišnju stopu inflacije u siječnju je bilježila Italija, također važan trgovinski partner Hrvatske.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u siječnju bile više za 5,5% nego u istom razdoblju godine prije, što je, prema Eurostatovim podacima, najviša stopa njihova rasta od listopada 2008. godine kada je iznosila 5,7%. U prosincu 2021. iznosila je 5,2%, a u siječnju prošle godine cijene su stagnirale.

Istu je stopu inflacije kao i Hrvatska na početku ove godine bilježila i Grčka.

Slovenija, također važan hrvatski trgovinski partner, u siječnju je imala inflaciju od 6%.

Najblaži rast potrošačkih cijena u prošlom je mjesecu bilježilo drugo najveće gospodarstvo EU-a, ono Francuske, od 3,3%. Slijedi Portugal s inflacijom od 3,4%, a blizu je i Švedska, s rastom cijena od 3,9%, pokazalo je izvješće Eurostata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!