13:00 / 01.04.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Inflacija u eurozoni 7,5 posto

Rekordna inflacija u eurozoni

Rekordna inflacija u eurozoni

Foto: - / Shutterstock

U ožujku se inflacija u eurozoni snažno ubrzala, dosegnuvši novu rekordnu razinu od 7,5 posto, potaknuta velikim porastom cijena goriva i prirodnog plina, ali i osjetnim poskupljenjem hrane, pokazale su prve procjene Eurostata.


Procjena europske statističke agencije pokazuje da je rast potrošačkih cijena u 19 država koje dijele zajedničku valutu, izražen n harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u ožujku bio znatno snažniji nego u veljači kada su cijene na godišnjoj razini uvećane za 5,9%.


Glavni su razlog snažnog ubrzanja rekordno visoke cijene goriva i prirodnog plina koje su dodatno poduprli rat u Ukrajini i sankcije Rusiji zbog invazije na susjednu zemlju.


Cijene energije u ožujku su u eurozoni bile za 44,7% više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, dok su u veljači ove godine zabilježile rast od 32%.


Izrazito je poskupjela i svježa hrana - za 7,8 posto u odnosu na prošlogodišnji ožujak, nakon 6,2-postotnog poskupljenja u veljači, pokazuju prve procjene Eurostata.


Kada se isključe vrlo promjenjive cijene energije i hrane, stopa inflacije iznosila je u ožujku 3,2 posto, izračunali su europski statističari, što znači da se još više udaljila od ciljane razine Europske središnje banke (ECB) od dva posto. U veljači je iznosila 2,9 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!