Inflacija u eurozoni u listopadu blizu 11 posto

31.10.2022.

13:30

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Godišnja inflacija u eurozoni u listopadu je ponovno ubrzala, dosegnuvši 10,7 posto, novu najvišu razinu od uvođenja eura, pokazale su u ponedjeljak procjene Eurostata, odražavajući ubrzani rast cijena energije i hrane.

U rujnu je godišnja inflacija iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u 19 zemalja koje dijele zajedničku europsku valutu iznosila 9,9 posto, pokazuju tablice statističkog ureda.


Rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini dosegnuo je tako novu najvišu razinu od uvođenja zajedničke europske valute 1999. Eurostat inače izračunava inflaciju od 1996. 


U usporedbi s rujnom potrošačke su cijene u mjesecu na izmaku u prosjeku porasle 1,5 posto, blago ubrzavši na mjesečnoj razini, pokazuje tablica Eurostata.


I u listopadu je najveću podršku rastu cijena pružila energija, poskupjevši za 41,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te za 6,5 posto u odnosu na prošli mjesec. U rujnu je na godišnjoj razini poskupjela za 40,7 posto.


Ubrzao je i rast cijena hrane, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, na 13,1 posto, s 11,8 posto u rujnu. Na mjesečnoj razini, potrošačke cijene u toj kategoriji proizvoda porasle su 1,5 posto.


Kad se izuzmu promjenjive cijene energije i hrane, godišnja inflacija iznosila je 6,4, nakon rujanskih 6 posto.


Baltik s inflacijom iznad 20 posto


Najviše stope inflacije ponovno su bilježile baltičke zemlje, na čelu s Estonijom gdje je iznosila 22,4 posto. U Litvi i Latviji cijene su porasle za 22, odnosno 21,8 posto.


Ukupno 11 zemalja bilježi dvoznamenkaste stope inflacije, pokazuju Eurostatove procjene.


U skupini zemalja s rastom cijena u rasponu od 10 do 20 posto najvišu stopu inflacije ponovno su bilježile Nizozemska i Slovačka, od 16,8 odnosno 14,5 posto.


U Njemačkoj i Italiji, najvećem i trećem po veličini europskom gospodarstvu i važnim hrvatskim trgovinskim partnerima, cijene su porasle 11,6 odnosno 12,8 posto.


Od ostalih važnih trgovinskih partnera, susjedna Slovenija bilježi inflaciju od 10,3 posto.


Najnižu godišnju stopu inflacije i u listopadu je imala Francuska, drugo najveće gospodarstvo eurozone, gdje je iznosila 7,1 posto, pokazuju prve procjene Eurostata.


Na mjesečnoj razini, cijene su pale samo u tri zemlje, u Estoniji za 1,6, u Grčkoj za 1, a na Malti za 0,6 posto. Najviše su pak porasle u Italiji, za 4 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!