18:08 / 16.04.2018.

Autor: HRT

"Institucije BiH moraju donijeti izmjene izbornog zakona"

-

-

Foto: - / -

Na pitanje o izmjenama izbornog zakona u BiH, ministrica je rekla kako je važno da hrvatski narod kao konstitutivni bude legitimno predstavljen na svim razinama.
Summit EU-zapadni Balkan koji će se 17. svibnja održati u Sofiji neće dati jednako snažnu poruku kao summit u Solunu 2003. godine, ali će jasno istaknuti europsku perspektivu zemalja jugoistočne Europe, izjavila je u Luxembourgu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Mislim da smo se složili da je vrlo važno zemljama jugoistočne Europe potvrditi europsku perspektivu. Oko brzine i načina kako se to ostvaruje postoje razlike među državama članicama, što je normalno i tako je bilo i ranije. Još je rano o tome govoriti jer nije dogovoren tekst izjave, ali je sigurno da ona neće biti jednako snažna kao ona sa solunskog summita prije 15 godina.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica razgovarali su tijekom radnog ručka u Luxembourgu o zapadnom Balkanu u sklopu priprema za summit EU-zapadni Balkan koji će se održati 17. svibnja u Sofiji.

Prema diplomatskim izvorima, više zemalja članica, među njima i Njemačka, Francuska i Nizomska protive se tome da summit u Sofiji bude shvaćen kao summit proširenja, čak se protive korištenju riječi proširenje. Za njih je to summit na kojem se treba govoriti o povezivanju unutar same regije te povezivanju regije s EU-om na konkretnim pitanjima.

Na pitanje traži li EU od Bosne i Hercegovine promjene izbornog zakona samo kako bi se provela odluka Ustavnog suda, a koja se odnosi na izbor predstavnika u Domu naroda Federacije BiH ili bi promjene trebale obuhvatiti i pitanje koje se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH, ministrica je odgovorila da se o tome nije razgovoralo, ali da je važno da to usvoje institucije BiH, a ne netko izvana.

Taj zakon moraju usvojiti institucije BiH, to je njihov zakon, a mi samo možemo usmjeravati i pomagati tamo gdje oni žele. Oni u BiH se moraju međusobno dogovoriti, a nama je važno da odluka Ustavnog suda bude prihvaćena, da hrvatski narod kao konstitutivni bude legitimno predstavljen na svim razinama na kojima se provode izbori, dakle i na razini predsjedništva i na razini FBiH, rekla je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!