14:16 / 24.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Institut Robert Koch: Proširena "rizična područja" zbog širenja koronavirusa

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Foto: - / REUTERS

Institut Robert Koch (RKI) proširio je listu županija u Republici Hrvatskoj koje vodi kao "rizična područja" zbog širenja novog koronavirusa.
Institut Robert Koch (RKI) proširio je listu županija u Republici Hrvatskoj koje vodi kao "rizična područja" zbog širenja novog koronavirusa.

Od 24. listopada Institut Robert Koch rizičnim područjima, pored deset koje je takvima vodio odranije, sada smatra Bjelovarsko-bilogorsku, Karlovačku, Varaždinsku, Osiječko-baranjsku i Zagrebačku županiju.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Novi rekord: novooboljelih 2242, preminulih 16
➡️ Capak: Smanjimo gužve, testirajte se na Velesajmu
➡️ Šostar: Mijenjati način praćenja pozitivnih osoba
➡️ Dr. Andrija Štampar uvodi novi model uzimanja briseva 
➡️ 
Primorac: Vjerujem da se crni scenarij neće i ne smije dogoditi 

Ranije ovog mjeseca RKI je rizičnim područjima proglasio Grad Zagreb, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Sisačko-moslavačku i Vukovarsko-srijemsku. Još dulje glavni njemački institut rizičnima smatra Dubrovačko-neretvansku, Ličko-senjsku, Požeško-slavonsku, Splitsko-dalmatinsku (još od 20. kolovoza) i Virovitičko-podravsku županiju.

Od prije su i druge hrvatske županije na listi tako da trenutno skoro čitavo područje Hrvatske s izuzetkom Istarske, Primorsko-goranske, Zadarske i Šibensko-kninske županije slovi kao rizično područje.

Za povratnike iz ovih područja vrijedi obveza 14-dnevne samoizolacije nakon dolaska u Njemačku te prijavljivanje lokalnim zdravstvenim službama. Negativni test na koronavirus isključuje obvezu samoizolacije.

Područja Hrvatske koja RKI još uvijek ne vodi kao rizična su: Koprivničko-križevačka, Istarska, Primorsko-goranska, Zadarska, Šibensko-kninska i Brodsko-posavska županija.

Njemačka vlada je na temelju preporuke središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch i čitavu Poljsku i Švicarsku kao i skoro cijelu Austriju, s izuzetkom Koruške, stavila na popis rizičnih područja.

Na listi rizičnih područja se po najnovijem nalazi i gotovo čitava Italija, dok su s liste skinuti Kanarski otoci. Istodobno je Danska zbog porasta broja novozaraženih u Njemačkoj zatvorila svoju granicu prema ovoj zemlji.

Merkel pozvala građane na smanjenje kontakata

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u svojoj redovitoj subotnjoj video-poruci poziv građanima da koliko god je moguće smanje broj osobnih kontakata te da se pridržavaju higijenskih mjera i pravila nošenja zaštitne maske.

Policija u Berlinu danas intenzivno provjerava pridržavanje mjera poput nošenja maski u pješačkim zonama te zabrane točenja i prodaje alkohola nakon 23 sata.

Njemačka posljednjih dana bilježi nagli porast broja novozaraženih, koji je u četvrtak i petak premašivao broj od 11 tisuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!