22:20 / 10.03.2018.

Autor: V.M./B.S./HRT

Irska na putu prema liberalizaciji pobačaja

-

-

Foto: - / -

Irski premijer Leo Varadka referendum je najavio do konca svibnja.
Deseci tisuća prosvjednika marširali su ulicama Dublina kako bi vladi poručili da se ne slažu s liberalizacijom pobačaja, o čemu bi Irci trebali odlučiti na referendumu. Konzervativne udruge i vjerske skupine udružile su se kako bi uoči njegova raspisivanja izvršile pritisak na izvršnu vlast i birače.

"Ne koljimo nevinu dječicu!", "Pobačaj ubija - zaokruži ne", "Ne ubij!" - to su neki od natpisa kojima konzervativni dio irskoga biračkog tijela svojim političarima poručuje da odluka o pobačaju nije na ženi, nego na društvu i državi.

Cilj je jasan - u Ustavu žele zadržati 8. amandman, koji nerođenima daje jednaka prava kao i trudnicama te zabranjuje pobačaj u velikoj većini slučajeva. Dok se vladajući usredotočuju na prava žena, konzervativni krugovi upozoravaju da bi novi zakon mogao biti liberalniji od onoga u Britaniji. Trenutačno se, ako život trudnice nije ugrožen, za pobačaj može dobiti 14 godina zatvora. To je nepravedno, tvrde i međustranački parlamentarni odbor i skupina građana koja je raspravljala o amandmanu.

Vladajući ustraju na referendumu, a pitanje je jednostavno - "Treba li zakon o pobačaju liberalizirati?".

"Moramo misliti na tisuće žena koje su iz Irske odlazile pobaciti u druge zemlje, jer smo ih mi iznevjerili", izjavio je Simon Harris, irski ministar zdravstva. Upozorava i na opasnosti kojima su te žene izložene dok uzimaju neregulirane lijekove za pobačaj.

Irski premijer Leo Varadka najavio je da će referendum biti održan do kraja svibnja. Ohrabruje zastupnike na raspravu, ali konstruktivnu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!