18:16 / 15.09.2020.

Autor: I.D./HINA

Irska: Odgođeno otvaranje pubova; ograničiti putovanja izvan Dublina

Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Foto: - / REUTERS

"Stanje u našem glavnom gradu je zabrinjavajuće i pogoršalo se posljednjih tjedana."
Irska vlada je objavila u utorak da odgađa predviđeno otvaranje pubova u Dublinu i da uvodi nova ograničenja za skupove među obiteljima zbog porasta novozaraženih koronavirusom. Također, članovima irske vlade rečeno je da ograniče svoje kretanje nakon što se razbolio ministar zdravstva Stephen Donnelly.

Nakon uvođenja mjera ograničenja kretanja u ožujku, Irska je zabilježila 1784 umrlih od 31.192 oboljelih, a krajem lipnja je otvorila samo pubove u kojima se jede. Ranije najavljeno otvaranje pubova predviđeno 10. kolovoza, sada je odgođeno do 21. rujna.

- Ako taj datum bude potvrđen za cijelu zemlju, glavni grad će biti isključen, najavio je potpredsjednik vlade Leo Varadkar na konferenciji za novinare.

Dozvoljeni su skupovi između dviju obitelji, najviše šest osoba na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Stanovnici Dublina su pozvani ograničiti putovanja izvan glavnog grada.

- Stanje u našem glavnom gradu je zabrinjavajuće i pogoršalo se posljednjih tjedana, objasnio je Varadkar.

- Ako se tako nastavi, postat će nemoguće zadržati virus izvan bolnica, domova za umirovljenike i tvornica, upozorio je.

Rekao je da se širenje virusa u dva mjeseca umnogostručilo i da je stopa pozitivnih testova između 3,5 posto prema 2 posto u ostatku zemlje.

Vlada je također najavila da će deblokirati 600 milijuna eura za pripremu zdravstvenog sustava na zimu, teško razdoblje uz povratak drugih sezonskih epidemija.

Irska vlada ograničava svoje kretanje zbog mogućeg slučaja covida-19 Članovima irske vlade rečeno je da ograniče svoje kretanje nakon što se razbolio ministar zdravstva Stephen Donnelly, prenosi BBC u utorak. Donnelly je u utorak poslijepodne kontaktirao svog liječnika radi testiranja na covid-19, izvijestila je državna televizija RTE.

Prvotne su informacije bile da cijela vlada odlazi u samoizolaciju te da parlament prestaje s radom najmanje na tjedan dana. Međutim, nakon toga se pojavila informacija da parlament može nastaviti s radom u utorak navečer ili srijedu.

Irski premijer Micheál Martin rekao je za RTE da je odluka o ograničavanju kretanja ministara dok se čekaju rezultati Donnellyjevog testa na covid-19, donesena iz opreza.

Irska je u utorak zabilježila 357 novih slučajeva covida-19, što je najveći dnevni porast od sredine svibnja te porast u odnosu na prosječnih 203 slučaja dnevno tijekom prethodnih sedam dana, prema podacima ministarstva zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!