22:19 / 24.09.2020.

Autor: M.Š./Hina

Irska srezala "zelenu listu" na četiri zemlje

Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Foto: - / REUTERS

Irska je u četvrtak uklonila Njemačku, Poljsku i Litvu s popisa "zelenih zemalja".
Irska je u četvrtak uklonila Njemačku, Poljsku i Litvu s popisa "zelenih zemalja" čime su na toj listi ostale još samo četiri zemlje iz kojih putnici ne moraju u 14-odnevnu karantenu kada ulaze u Irsku.

Ta zemlja, koja ima jedne od najstrožih putnih restrikcija u Europi, dopušta ulazak samo putnicima iz onih država u kojima je stopa zaraze covidom-19 ispod 25 na 100.000 ljudi tijekom prethodnih 14 dana.

- Kao rezultat, samo putnici s Cipra, iz Finske, Latvije i Lihtenštajna neće od ponedjeljka morati u karantenu od 14 dana, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Tri od te četiri zemlje imaju restrikcije za putnike iz Irske, koja trenutno ima stopu zaraze od 71 slučaja na 100.000 ljudi, po Europskom centru za kontrolu bolesti.

Irska vlada kaže da će usvojiti liberalniji sustav koordiniranih pravila o putovanjima kada polovicom listopada budu potvrđena na razini EU, a
Europska unija nastoji stati na kraj improvizacijama u donošenju nacionalnih mjera povezanih s pandemijom covida-19 i uskladiti zdravstvene kriterije kako bi se izbjeglo blokiranje slobodnog kretanja ljudi.

Međutim, države članice i dalje imaju jako različite pristupe kad je riječ o ograničenjima putovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!