10:13 / 30.01.2018.

Autor: HRT

Irski referendum o pobačaju krajem svibnja

-

-

Foto: - / -

Glasači će dobiti mogućnost da promijene iznimno strogi zakon.
Irska će održati referendum o pobačaju krajem svibnja. Glasači će dobiti mogućnost da promijene iznimno strogi zakon o namjernom prekidu trudnoće.

Premijer Leo Varadkar potvrdio je da je Vlada je dala pristanak na održavanje referenduma, istaknuvši da će točan datum izjašnjavanja biti poznat nakon zaključenja parlamentarnih debata.

Irska ima jedan od najstrožih zakona u Europi glede pobačaja, koji je zabranjen i nelegalan. Glasači će biti upitani žele li ukinuti 8. amandman upisan u ustav zemlje od 1983. godine koji jedino referendum može promijeniti.

Godine 2012. u zakon je ubačena mogućnost namjernog prekida trudnoće u slučaju smrtne opasnosti po majku. To se dogodilo nakon što se javnost zgrozila nad slučajem mlade žene preminule zbog odbijanja liječnika da prekinu njezinu problematičnu trudnoću.

Ta je izmjena zakona dovela do uličnih prosvjeda onih koji se protive pobačaju, ali i onih koji ga žele omogućiti, pa se sljedećih mjeseci ponovno očekuje žestoka debata.

Javno mnijenje u nekad strogo katoličkoj Irskoj danas je sklonije pobačaju.
Referendum će se održati nešto više od dva mjeseca prije posjeta pape Franje otoku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!