Isporuke plina iz Njemačke u Poljsku stale

05.12.2022.

11:22

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kacper Pempel / Reuters

Isporuke plina iz Njemačke u Poljsku cjevovodom Yamal-Europa stale su u ponedjeljak ujutro, dok su ruske pošiljke preko Ukrajine u Europu bile stabilne.

Od šest do sedam sati ujutro izlazni tokovi na mjernoj točki Mallnow na njemačko-poljskoj granici bili su na nuli. Sat vremena ranije u Poljsku je iz Njemačke stizalo 1.305.783 kilovatsati plina, pokazali su podaci operatora plinovoda Gascade.

U Slovačku su pak preko preko granične točke Velke Kapusany iz smjera Ukrajine jutros stizala 41,3 milijuna kubičnih metara (mcm) plina, kao i dan ranije, pokazuju podaci ukrajinskog sustava prijenosa.

Ruski proizvođač plina Gazprom priopćio je u ponedjeljak da će u Europu preko Ukrajine isporučiti 42,4 milijuna kubika prirodnog plina.

Sredinom studenoga Poljska je najavila da će preuzeti imovinu ruskog plinskog diva Gazproma, uključujući i 48 posto udjela u Europolgazu, vlasniku poljskog dijela plinovoda Yamal.

Prinudna uprava vodit će računa o sigurnosti ključne infrastrukture za tranzit plina, rekao je tada poljski ministar razvoja Waldemar Buda.

Poljska je u rujnu uvela sankcije Gazpromu, najavivši zamrzavanje njegove imovine zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je pak obustavila izvoz plina u Poljsku budući da ga je Varšava odbila plaćati u rubljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!