Istok Njemačke glasa u posljednjem ispitu prije parlamentarnih izbora

08:34 / 06.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Angela Merkel

Angela Merkel

Foto: Annegret Hilse / REUTERS

Glasači u Saskoj-Anhalt izlaze u nedjelju na birališta u posljednjem ispitu njemačkog javnog mnijenja prije parlamentarnih izbora u rujnu, a koji bi mogli zadati udarac nadama konzervativnog Armina Lascheta da će nasljediti kancelarku Angelu Merkel.

Ankete pokazuju malu prednost kršćanskih demokrata (CDU) Lascheta i Merkel, ali krajnje desna Alternative za Njemačku (AfD) zaostaje samo jedan postotni bod u anketu objavljenoj u petak. Iako većina anketa daje CDU-u ugodnu prednost, pobjeda AfD-a mogla bi zadati potencijalno jak udarac u nadanja centrista Lascheta.

Merkel, koja je na vlasti od 2005. godine, odlazi s vlasti nakon saveznih izbora, a visoki dužnosnici CDU-a priznaju da će biti teško zadržati privlačnost stranke kod birača nakon što je 16 godina bila na vlasti. Nacionalne ankete pokazuju kako su zeleni gotovo izjednačeni sa CDU-om, gdje obje stranke imaju oko četvrtinu glasova.

AfD obično ima bolje rezultate na bivšem komunističkom istoku, gdje je ekonomija slabija nego na zapadu. Snaga AfD-a u Saskoj-Anhalt već je usmjerila raspravu na odnose CDU-a s političkom desnicom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!