14:27 / 19.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Istraživanje: Koronavirus se pojavio u Italiji još u prosincu 2019.

Foto: REUTERS/Yara Nardi

Foto: REUTERS/Yara Nardi

Foto: - / REUTERS

Istraživači su pronašli genetske tragove Sars-Cov-2 virusa u uzorcima otpadnih voda prikupljenim u Milanu i Torinu potkraj prošle godine te u Bologni u siječnju, stoji u izjavi ISS-a.
Koronavirus se pojavio u sjevernom dijelu Italije još u prosincu prošle godine, dva mjeseca prije nego što je potvrđen prvi slučaj zaraze, objavio je talijanski Institut za otpadne vode (ISS) koji je to i otkrio.

Istraživači su pronašli genetske tragove Sars-Cov-2 virusa u uzorcima otpadnih voda prikupljenim u Milanu i Torinu potkraj prošle godine te u Bologni u siječnju, stoji u izjavi ISS-a u koju je AFP u petak imao uvid. Prvi slučaj zaraze koronavirusom otkriven je u Italiji sredinom veljače.

Rezultati istraživanja, kako ih tumače u ISS-u, pomoći će u razumijevanju načina na koji se virus počeo širiti Italijom.

Iz Instituta su također naveli kako je to potvrda do sada prikupljenih dokaza na međunarodnoj razini da uzorci iz kanalizacije mogu poslužiti kao sredstvo za rano otkrivanje zaraza.

ISS-ova stručnjakinja za kvalitetu voda Giuseppina La Rosa i njezin tim istražili su 40 uzoraka otpadnih voda od listopada 2019. do veljače 2020. godine.

Rezultati potvrđeni u dva različita laboratorija i dvjema različitim metodama utvrdili su prisutnost koronavirusa u uzrocima iz Milana, Torina i Bologne u prosincu prošle odnosno siječnju ove godine. Uzorci uzeti u listopadu i studenom 2019. bili su negativni na koronavirus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!