18:00 / 09.06.2020.

Autor: Hina

Italija i Grčka potpisale sporazum o morskim zonama u Jonskom moru

Foto: REUTERS/Costas Baltas

Foto: REUTERS/Costas Baltas

Foto: - / REUTERS

Grčka i Italija potpisale su sporazum o morskim granicama kojim su uspostavile ekskluzivnu ekonomsku zonu između i tako riješile dugotrajne probleme po pitanju ribarskih prava u Jonskom moru.
Grčka i Italija potpisale su sporazum o morskim granicama kojim su uspostavile ekskluzivnu ekonomsku zonu između i tako riješile dugotrajne probleme po pitanju ribarskih prava u Jonskom moru.

Sporazum, potpisan tijekom posjeta talijanskog ministra vanjskih poslova, Luigija Di Maia, slijedio je nakon mjeseci napetosti po pitanju prirodnih resursa, gdje su Turska, Grčka i Cipar ulovljene u kompleksnu mrtvu utrku.

Detalji sporazuma, koji učinkovito produžuje sporazum iz 1977. godine između dviju zemalja, nisu odmah bili dostupni.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Denidias, rekao je da je sporazum potvrdio pravo grčkih otoka u tome području na morske zone i da rješava probleme ribarskih prava.

- Ovo je povijesni dan, rekao je Dendias, dodavši da Grčka želi uspostaviti ekskluzivne ekonomske zone sa svim svojim susjedima.

Grčko-talijanski sporazum dolazi mjesecima nakon sporazuma o morskim granicama između Turske i libijske vlade koju priznaje međunarodna zajednica, na čelu s Fayezom al-Sarrajom. Taj dogovor je razljutio Grčku, koja kaže da krši njezine zakone.

- Morske granice su definirane jedino s važećim dogovorima, rekao je Dendias.

Grčka i Turska sukobljavaju se zbog raznih pitanja starih i po nekoliko desetljeća, od mineralnih prava u Egejskom moru, pa do etnički razdvojenog Cipra.

Italija i Grčka već su partneri u projektu plinovoda EastMeda, kojim bi se trebalo transportirati 10 milijuna kubičnih metara plina godišnje s priobalnih rezervi iz istočnog Mediterana u Grčku, Italiju i druge južnoistočne zemlje.

Dva ministra također su razgovarala o turizmu i ekonomskom utjecaju koronavirusa.

Di Maio je rekao da je uvjeren da će talijanskim turistima biti dopušteno ući u zemlju bez mjera ograničenja kad Grčka otvori svoje granice 15. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!