13:45 / 02.07.2020.

Autor: I.Z./Hina

Italija i Malta odbijaju prihvatiti 180 spašenih migranata

Foto: Laila Sieber/REUTERS, arhiva

Foto: Laila Sieber/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Migranti su spašeni u četiri odvojene operacije. Prve dvije operacije izvedene su prošli tjedan, a spašeni su migranti koji bježe od nasilja i zlostavljanja u Libiji.
Italija i Malta odbijaju prihvatiti 180 migranata koji su zapeli na Sredozemlju, objavila je danas humanitarna organizacija SOS Mediterranee.

Direktor organizacije Frederic Penard rekao je da su poslali već pet zahtjeva za prihvatom migranata Italiji i Malti, ali bezuspješno.

Migranti su spašeni u četiri odvojene operacije. Prve dvije operacije izvedene su prošli tjedan, a spašeni su migranti koji bježe od nasilja i zlostavljanja u Libiji, objavio je SOS Mediterranee.

- Nekih 180 preživjelih u nesigurnim su uvjetima na moru već više od osam dana. Situacija je nepodnošljiva, kažu iz organizacije.

Dodaju da rastu napetosti na njihovom brodu, a "nekoliko preživjelih prijeti da će se baciti u more".

U jeku pandemije koronavirusa Italija i Malta više ne dopuštaju iskrcavanje spašenih migranata s mora. Umjesto toga neke migrante smještaju u karantenu na iznajmljenim plovilima. Neki su ilegalno vraćeni u Libiju, a ostali su se utopili u moru.

Italija i Malta nerado prihvaćaju migrante jer je raspodjela migranata u druge zemlje EU-a trenutno obustavljena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!