22:40 / 21.08.2020.

Autor: T.V./Hina

Italija ima 947 novozaraženih, najveći broj od sredine svibnja

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: - / REUTERS

Italija je zabilježila u petak 947 novih slučajeva koronavirusa, najviše u tri mjeseca, što je potaknulo zabrinutost zbog porasta broja zaraženih.
Italija je zabilježila u petak 947 novih slučajeva koronavirusa, najviše u tri mjeseca, što je potaknulo zabrinutost zbog porasta broja zaraženih. Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o devet smrtnih slučajeva od posljedica covida-19 u prethodna 24 sata, pa ukupan broj mrtvih popeo na 35.427. U Italiji je dosad zaraženo 257.065 ljudi.

Prema ministarstvu, Italija trenutačno ima 16.678 aktivnih slučajeva koronavirusa, uključujući 69 ljudi na intenzivnom liječenju, 919 na drugim bolničkim odjelima i 15.690 u kućnoj izolaciji.

Italija je bila prva zapadnjačka zemlja koja je pogođena pandemijom, no nakon nakon teške zdravstvene krize u ožujku i travnju, tjednima je prijavljivala manje brojke od drugih europskih zemalja.

Međutim, nedavni porast zaraženih ponovno je izazvao zabrinutost zbog mogućih novih restriktivnih mjera i potencijalnih problema vezano uz planirano otvaranje škola u rujnu.

- Svi se nadamo da će se brojke poboljšati. To ovisi o ponašanju ljudi, rekla je novinama La Repubblica ministrica obrazovanja Lucia Azzolina.

U četvrtak, u tjednom izvješću Nacionalnog zdrvstvenog instituta (ISS) za razdoblje od 10. do 16. kolovoza, uočljiv je znatni porast slučajeva među mladima.

Prosječna dob zaraženih pala je na oko 30 godina, s više od 60 u ožujku i travnju, ISS je izvijestio, kazavši da je oko 28 posto slučajeva povezano s ljudima koji dolaze iz inozemstva.

U pokušaju da situaciju drži pod kontrolom, vlada je zabranila plesanje u barovima i noćnim klubovima te je uvela obavezno testiranje na koronavirus za ljude koji se vraćaju iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španjolske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!