Italija: Kontroverzije na početku drugog polugodišta nakon zimskih praznika

18:15 / 09.01.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Rim

Rim

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Uoči početka nastave nakon zimskih praznika, u nekim regijama Italije raste ogorčenost stanovnika zbog vladina plana da se ona održava u školama, unatoč aktualnoj situaciji s koronavirusom.

- Tražili smo odgodu kao regija, rekao je predsjednik pokrajine Veneto Luca Zaia u intervjuu za nedjeljno izdanje La Repubblice.

Smatra da je povratak učenika u školske klupe trebalo odgoditi za dva tjedna.

Problem je i u tome što će u ponedjeljak s početkom nastave mnogi učenici u njoj sudjelovati na daljinu, što znači i manji broj školskih sati.

Talijanska vlada oduvijek je bila za nastavu u školama, no one sada imaju različita pravila i postoji mogućnost pohađanja nastave i od kuće.

Pritom je odlučujući faktor koliko je slučajeva zaraze koronavirusom u razredu.


Kada je riječ o srednjoškolskim ustanovama, učenici se moraju testirati u razredu i nositi maske FFP2 ako se pojavi samo jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Ako su u razredu dva slučaja, vrijedi sljedeće pravilo: učenici koji nisu primili booster dozu, oni koji su drugu dozu primili prije više od 120 dana i učenici koji su bolest prirodno preboljeli i oporavili se prije više od 120 dana, moraju pohađati nastavu na daljinu.

Ako je u razredu potvrđen koronavirus kod troje ili više učenika, nastavu od kuće u idućih deset dana moraju pohađati svi učenici.

Predsjednik južnotalijanske regije Campanije već je poduzeo određene mjere te je zabranio dolazak učenika u škole do 29. siječnja. Sicilija je početak nastave odgodila za četvrtak.

Italija trenutačno bilježi nagli porast broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Zdravstveni radnici kažu da broj novozaraženih ubrzano raste i među maloljetnicima i među mlađim punoljetnim osobama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!