14:53 / 15.09.2021.

Autor: Hina/HRT

Italija najavljuje obvezne COVID propusnice za sve radnike

U Italiji COVID propusnice potrebna za sve radnike

U Italiji COVID propusnice potrebna za sve radnike

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Svi radnici u Italiji u javnom i privatnom sektoru morat će obavezno posjedovati zdravstvenu "zelenu propusnicu" koja dokazuje da je osoba cijepljena barem jednom dozom protiv COVID-a, da se nedavno oporavila ili je negativna na novi koronavirus, kazala je u srijedu ministrica za regionalne poslove Mariastella Gelmini.


Italija bi tako mogla postati prva europska zemlja u kojoj će COVID propusnica biti obvezna za sve radnike. Italija se na taj korak odlučila kako bi na cijepljenje primorala više ljudi te kako bi suzbila širenje zaraze.


Propusnica, u digitalnom ili papirnatom obliku, isprva je bila zamišljena da olakša putovanja između članica EU-a, no Italija zahtijeva tu "zelenu propusnicu" kao preduvjet za ulazak u muzeje, teretane te zatvorene prostore u restoranima.


Ministrica Mariastella Gelmini je kazala da će sastanak vlade u četvrtak biti "važan trenutak" glede produljenja obaveznog posjedovanja tog dokumenta.


- Idemo prema obveznoj zelenoj propusnici, ne samo za radnike u javnom već i u privatnom sektoru, rekla je Gelmini.


Oko 73 posto od 60 milijuna stanovnika je primilo barem jednu dozu, a 65 posto je potpuno cijepljeno.


Sastanak u četvrtak mogao bi biti vrlo napet i tek će se vidjeti da li će vlada ići tako daleko kao što najavljuje Gelmini, ministrica iz konzervativne stranke Silvija Berlusconija Forza Italia.


Protivnici zelene propusnice tvrde da se tim dokumentom kao obaveznim gaze slobode građana te se uvijeno želi uvesti prisilno cijepljenje.


Nekoliko europskih zemalja koristi zdravstvenu COVID potvrdu za rekreativne aktivnosti i putovanja, ali je niti jedna nije proglasila obveznom za sve radnike u javnom ili privatnom sektoru

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!