Italija nije uspjela izabrati novog predsjednika iz trećeg pokušaja

26.01.2022.

16:26

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Treći krug glasovanja za talijanskog predsjednika

Treći krug glasovanja za talijanskog predsjednika

Foto: Alberto Pizzoli / via REUTERS

Treći krug glasovanja za novog talijanskog predsjednika nije uspio donijeti pobjednika, a blokovi desnog i lijevog centra očito nisu bili bliže dogovoru oko obostrano prihvatljivog kandidata.

Uspješan kandidat treba dvotrećinsku većinu u bilo kojem od prva tri kruga glasovanja. Od četvrtog glasanja, koje će se održati sutra, bit će dovoljna apsolutna većina.

Danas je veliki broj zastupnika nastavio predavati prazne glasačke listiće. Međutim, sve veći broj navodi ime odlazećeg šefa države, Sergia Mattarelle, koji je odbio prihvaćanje drugog mandata.

Premijer Mario Draghi je favorit, no cijeli proces komplicira zabrinutost stranaka da bi Draghijevo preuzimanje predsjedničke dužnosti moglo povući za sobom raspad vlade i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Iako je riječ o uglavnom ceremonijalnoj dužnosti, predsjednik Italije ima znatne ovlasti u vrijeme političkih kriza - od raspuštanja parlamenta do odabira novog premijera i odbijanja mandata krhkim koalicijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!