Italija od idućeg tjedna bez obveznih maski na otvorenom

22.06.2021.

06:56

Autor: V.G./HRT/Hina

Rim

Rim

Foto: Yara Nardi / Reuters

Italija će ukinuti obvezu nošenja zaštitnih maske na otvorenom od ponedjeljka, 28. lipnja, objavio je u ponedjeljak talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza.

- Od 28. lipnja ukidamo obvezu nošenja maske u vanjskom prostoru, napisao je na Facebooku ministar Speranza, precizirajući da će se ova odluka odnositi na regije označene kao "bijela zona", gdje je širenje virusa najsporije. Trenutačno je cijela Italija u bijeloj zoni, osim male doline Aosta na sjeveru.

Objava ministra zdravstva uslijedila je nakon pozitivnog mišljenja Tehničko-znanstvenog odbora koji savjetuje talijansku vladu o pandemiji.


Odbor je ocijenio da maske više nisu potrebne u "bijeloj zoni", ali i da bi još uvijek trebale biti nadohvat ruke u slučaju rizika povezanog s okupljanjem.


U ponedjeljak, 28. lipnja, sve bi talijanske regije trebale biti označene kao bijela zona, prema predviđanjima stručnjaka.

U Italiji, zemlji sa 60 milijuna stanovnika, u ponedjeljak, 21. lipnja, zabilježeno je 495 novozaraženih i 21 preminuli od posljedica bolesti COVID-19 u 24-satnom razdoblju. Neke regije nisu uopće evidentirale smrtne slučajeve.


Italija je evidentirala 127.291 smrtni slučaj od početka epidemije, a oboljelo je 4,25 milijuna ljudi.

U toj je zemlji ukupno 30 posto stanovništva starijeg od 12 godina cijepljeno, odnosno gotovo 16 milijuna ljudi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!