Italija podržava europsku zdravstvenu uniju

16.11.2021.

20:12

Autor: HRT/Hina

Ilustracija, cijepljenje u Italiji

Ilustracija, cijepljenje u Italiji

Foto: Yara Nardi / REUTERS

Italija bi htjela vidjeti znatno snažniju suradnju u Europskoj uniji na području zdravstvene politike, a planovi europskog bloka glede "Europske zdravstvene unije" su korak u pravom smjeru, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza.

- Treba nam bolja koordinacija u Europi, s više europskih rješenja i države se moraju usuditi odreći dijela suverenosti po tom pitanju. To je jedna od lekcija ovog vremena, rekao je Speranza.

Europsko tijelo za pripravnost i reakciju u hitnim slučajevima (HERA), koje je pokrenula Europska komisija, počelo je s radom u rujnu, a očekuje se da će u potpunosti biti operabilno početkom 2022.

Speranza smatra da članice EU-a trebaju biti otvorene za nove projekte kako bi se HERA pokazala uspješnom.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn u načelu podržava ideju Europske komisije, ali smatra da bi glavnu riječ trebale imati države članice. Ideja je da u budućnosti HERA bude sposobna prepoznati nadolazeće zdravstvene krize te da na njih brzo reagira u cijeloj Uniji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!