09:57 / 28.06.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Italija proglašena zemljom niskog rizika, maske vani više nisu obavezne

Rim (arhivska fotografija)

Rim (arhivska fotografija)

Foto: Remo Casilli / REUTERS

U cijeloj Italiji ukinuta je obveza nošenja maski na otvorenom, dok je zemlja od ponedjeljka postala "niskorizična zona koronavirusa", što je velika prekretnica za prvu europsku zemlju pogođenu globalnom pandemijom koronavirusa u veljači 2020. 

U uredbi koja je stupila na snagu u ponedjeljak, ministarstvo zdravstva po prvi puta je proglasilo svaku od 20 talijanskih regija kao "bijelu", označivši ih kao područja niskog rizika, prema klasifikaciji kojom se procjenjuje rizik od covida-19.


To znači da na otvorenom maske više neće biti obavezne - što su dobrodošle vijesti u zemlji u kojoj se očekuje da toplotni udar ovaj tjedan donese temperature iznad 40 stupnjeva Celzija u nekim južnim područjima.


Nekoć simbol zaraze koronavirusom, gdje su snimke vojnih kamiona koji prevoze lijesove iz prekrcanih mrtvačnica u Bergamu obišle cijeli svijet, u Italiji je broj zaraza i smrti od covida-19 proteklih tjedana u opadanju.


Trećina talijanske populacije iznad 12 godina cijepljena je do nedjelje, što je brojka od 17,572.505 ljudi, prema podacima vlade.


Turisti iz Europske unije, Britanije, SAD-a, Kanade i Japana koji dugo nisu mogli ući u Italiju ponovno se vraćaju u zemlju nakon što je vlada ukinula karantenu za cijepljene posjetitelje ili one koji mogu predočiti negativan test.


Unatoč napretku, ministar zdravstva Roberto Speranza apelirao je na Talijane da budu oprezni.


- Ovo je ohrabrujući rezultat, no i dalje je potreban oprez i mudrost, osobito zbog novih varijanti, napisao je Speranza, nakon što je u subotu potpisao uredbu. - Bitka još uvijek nije dobivena.


Nakon dugog perioda punih ili djelomičnih regionalnih karantena koje su započele u studenom u svrhu borbe s koronavirusom, mjere su olakšane u cijeloj Italiji krajem prošlog mjeseca.


Cijela zemlja bila je proglašena "žutom zonom", što je donijelo više sloboda, a potom je tijekom lipnja vlada dalje postupno ukidala mjere.


U Italiji, više od 127.000 ljudi umrlo je od komplikacija povezanih s covidom-19, dok je zaraženo više od 4 milijuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!