Italija uvela obvezne COVID testove za putnike iz Kine

28.12.2022.

18:28

Autor: M.M./HRT/Hina

Italija uvela obvezne COVID testove za putnike iz Kine

Italija uvela obvezne COVID testove za putnike iz Kine

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Italija je odlučila uvesti obvezne testove na COVID-19 za sve putnike koji dolaze iz Kine gdje broj zaraženih naglo raste, rekao je u srijedu talijanski ministar zdravlja.

Italija, koja je prva u Europi bila teško pogođena koronavirusom u veljači 2020. pošto se pojavio u Kini, sada prva uvodi obvezne testove za putnike iz Kine koja se bori s novim valom zaraze.

Milanska glavna zračna luka Malpensa već je počela testirati putnike koji su 26. prosinca stigli iz Pekinga i Šangaja i rezultati su pokazali da je gotovo svaki drugi bio zaražen.

- Mjera je neophodna kako bi se osigurali nadzor i detekcija mogućih varijanti virusa u cilju zaštite talijanskog stanovništva, rekao je ministar Orazio Schillaci.

Ministar nije rekao kakve će mjere biti uvedene za pozitivne putnike, ali lokalni zdravstveni dužnosnici u Lombardiji i Laciju rekli su da će morati u karantenu u posebne zgrade koje su za to namijenile lokalne zdravstvene vlasti.

Putnike iz Kine od 31. prosinca testirat će i Japan, a Tajvan od 1. siječnja.

Na prvom letu za Malpensu 35 putnika iz Kine od 62 bilo je pozitivno, a na drugom 62 od 120, rekao je Guido Bertolaso, glavni zdravstveni dužnosnik Lombardije.

Dodao je da se rezultati sekvenciranja virusa očekuju u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!