Italija uvodi super zelenu putovnicu za restorane, barove i javne događaje

06.12.2021.

19:38

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Italija je postrožila mjere protiv COVID-a

Italija je postrožila mjere protiv COVID-a

Foto: Ciro de Luca / REUTERS

Italija je postrožila mjere protiv COVID-a. U barove i restorane od danas smiju ući samo cijepljeni, odnosno, oni koji su preboljeli COVID. Vlast takve potvrde traži i za kazališta, klubove i stadione. Ni javni prijevoz nije izuzet od dokaza da niste zaraženi.

"Virus je tu i postojat će zauvijek" - uvjeren je britanski znanstvenik, profesor Paul Hunter, koji smatra da smo bliže početku pandemije COVID-a nego njezinu kraju. U zaustavljanju budućih varijanti, naglašava, moramo se pobrinuti da svaka ranjiva osoba diljem svijeta bude cijepljena jer to se "nije dogodilo u velikoj mjeri".

- Ovo nije posljednji put da virus prijeti, ugrožava naše živote i egzistenciju. Istina je da bi iduća pandemija mogla biti još teža. Virus bi mogao biti zarazniji, smrtonosniji ili oboje, upozorava Sarah Gilbert, kreatorica Oxford - AstraZeneca cjepiva.

Jedan od prijedloga je izdvajanje najmanje 10 milijardi dolara godišnje za pripravnost na pandemije.

Nigerija se našla na popisu 10 država južne Afrike na "crvenoj listi" - Velike Britanije. Ona nameće strogo testiranje na koronavirus i plaćanje 10-odnevne karantenske samoizolacije u rezerviranoj hotelskoj sobi. Turistička industrija mjere opisuje kao "jak udarac", a južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa sve je nazvala "aparthejdom cijepljenja".

- Bili smo prva zemlja na svijetu koja je poduzela odlučne mjere borbe protiv omikron-varijante, 10 zemalja smo automatski stavili na crvenu listu. Gledajući širenje omikrona diljem svijeta, sada idemo dalje i pooštravamo mjere, izjavio je Boris Johnson, premijer Ujedinjene Kraljevine.

Italija strožim ograničenjima necijepljenima onemogućava pristup brojnim uslugama. Takozvana COVID zelena putovnica, dokaz o cijepljenju, sada je obvezna za korištenje javnog prijevoza, ulazak u trgovačke centre i boravak u hotelima.

- Cijepljena sam i to mi nije problem. Naprotiv, to je bolje jer tako se pokušavamo riješiti pandemije i zaustavljamo umiranje, rekla je ispitanica.

No uvodi se i super zelena putovnica - za nju trebaju tri doze cjepiva i ne mogu je dobiti oni koji su nedavno imali negativan PCR test. S njome će se moći ulaziti na koncerte, kazališne predstave, u restorane, barove i na javne događaje.

- Super zelena putovnica je kontradiktorna i restriktivna. Restriktivna - jer ne omogućuje onima koji imaju negativan rezultat PCR testa da idu u restorane i barove. Kontradiktoran - jer mogu ići u kupnju pa ne razumijem značenje svega ovoga, kaže ispitanik.

Ostaje pitanje hoće li i kako lokalna policija moći provjeravati sve koji se tijekom najveće prometne gužve vraćaju kući javnim prijevozom.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!