Više od 1.000 gradonačelnika traži od Draghija da ostane na dužnost

17.07.2022.

21:30

Autor: Hina/HRT

Talijanski premijer Mario Draghi

Talijanski premijer Mario Draghi

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Više od 1.000 talijanskih gradonačelnika potpisalo je u nedjelju peticiju kojom traže da premijer Mario Draghi, koji je u četvrtak ponudio ostavku, ostane na dužnosti.

"Vlada mora nastaviti" s radom, rekli su u peticiji koju su među ostalim potpisali gradonačelnici Firence, Rima i Venecije.

Draghi je u četvrtak ponudio ostavku predsjedniku Sergiju Mattarelli, koji ju nije prihvatio i "pozvao ga je da se obrati parlamentu (...) kako bi se procijenila situacija".

Draghi je htio dati ostavku zbog nesudjelovanja Pokreta 5 zvijezda (M5S, antisistemski), člana koalicijske vlade, u glasovanju o povjerenju koje je zatražila vlada.

Gradonačelnici su u peticiji osudili "neodgovorno ponašanje" Pokreta 5 zvijezda. Ujedno su istaknuli da "s nevjericom i sa zabrinutošću" prate političke događaje u Italiji.

Izlazak iz krize nastale zbog pandemije covida-19 i društvena kriza "danas više no ikad zahtijevaju stabilnost, sigurnost i jedinstvo kako bismo mogli nastaviti promjene u našim gradovima", dodaju.

Bivši premijer Silvio Berlusconi i čelnik krajnje desnice Matteo Salvini, čije su stranke Naprijed Italija (desni centar) i Sjeverna liga dio vladine većine, rekli su u nedjelju da više ne mogu surađivati s Pet zvijezda zbog njihove "nestručnosti i nepouzdanosti".

Berlusconi i Salvini rekli su u zajedničkom priopćenju da su spremni za izbore "čak i u kratkom roku". Izbori su inače bili planirani za početak 2023.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!