22:52 / 23.08.2020.

Autor: P.F./Hina

Italija zabilježila novih 1.210 zaraza, najviše u tri mjeseca

-

-

Foto: - / -

Novim porastom zaraza raste zabrinutost zbog rizika od novih mjera zatvaranja i potencijalnih problema s planiranim otvorenjem škola u rujnu.
Italija je s 1.210 novih slučajeva koronavirusa zabilježila najveći porast dnevnih zaraza u više od tri mjeseca. Ukupan broj zaraženih je 259.345, a sa sedam novih smrtnih slučajeva, ukupan broj mrtvih popeo se na 35.437.

Italija je prva zapadnoeuropska zemlja pogođena u pandemiji i nakon teške zdravstvene situacije u ožujku i travnju, tjednima je imala bolje podatke nego druge europske zemlje. 

Sredinom srpnja dnevni broj zaraza pao je na 114, ali je nakon toga ponovno došlo do porasta slučajeva usred napisa o slabom poštivanju pravila socijalne distance i nošenja maski u popularnim odmorištima. 

Novim porastom zaraza raste zabrinutost zbog rizika od novih mjera zatvaranja i potencijalnih problema s planiranim otvorenjem škola u rujnu. 

- Ja sam optimističan, iako oprezan. Naš nacionalni zdravstveni sustav je puno snažniji, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza u intervjuu za list La Stampa.

- Nije usporedivo sa situacijom u veljači i ožujku kada je krivulja zaraze bila izvan kontrole i nismo imali sustav spreman za praćenje i izoliranje slučajeva, rekao je Speranza. 

Regije Lazio i Lombardija u nedjelju su zabilježile najviše novih slučajeva. Oko 60% novih zaraza su tzv. uvezeni slučajevi, a odnose se na povratnike s odmora iz inozemstva ili drugih dijelova Italije. Mnogi su povezani sa Sardinijom, najnovijim žarištem koronavirusa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!