18:32 / 11.08.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Italija želi cijepiti tinejdžere uoči početka školske godine

Cijepljenje u Rimu

Cijepljenje u Rimu

Foto: Guglielmo Mangiapane/File Photo / REUTERS

Talijanska vlada je pozvala regije da stave prioritet na cijepljenje stanovnika starih između 12 i 18 godina, u pokušaju da procijepe tu dobnu skupinu prije početka škole i sportskih aktivnosti diljem zemlje.

Posebni povjerenik za covid-19 talijanske vlade Francesco Paolo Figliuolo u srijedu je pismom pozvao regionalne guvernere da omoguće cijepljenje tinejdžera bez rezervacija.

Kako bi ubrzali cijepljenje kod onih starih između 12 i 18 godina trebali bi im dati prioritet iako se nisu predbilježili, napisao je Figliuolo, dodavši da bi nova mjera trebala biti na snazi od 16. kolovoza.

Za provedbu cijepljenja u Italiji zaduženo je 20 regija.

Oko 40 posto Talijana mlađih od 19 cijepljeno je barem jednom dozom, a 23 posto u potpunosti, pokazuju posljednji podaci vlade.

Za tu dobnu skupinu u Italiji su odobrena samo cjepiva Pfizera i Moderne.

Talijanski premijer Mario Draghi prošli je tjedan obećao da će škola u rujnu krenuti s nastavom u učionicama te je donio odluku kojom profesori moraju imati potvrdu o imunitetu na virus.

Do 11. kolovoza jednom dozom je cijepljeno oko 66 posto Talijana, a njih 56 posto je potpuno cijepljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!