Nova talijanska vlada ima ambiciju graditi most do Sicilije

05.04.2023.

13:57

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Posao gradnje mosta koji će povezati Siciliju s kopnom vjerojatno će realizirati konzorcij talijanskih kompanija, izjavio je ministar infrastrukture Matteo Salvini.

Na prvom natječaju za gradnju mosta 2006. godine pobijedio je konzorcij Webuild, predvođen grupom Salini Impregilo, ali tadašnja vlada u Rimu naknadno je odustala od projekta, strahujući od troškova.


Nova vlada izvukla ga je iz ladice, potaknuvši veliki interes stranih kompanija. Ministar Matteo Salvini izjavio je da misli da bi konzorcij Webuild mogao zadržati ugovor.


Vlada je primila upite iz cijelog svijeta, uključujući Kinu, ali cilj je da most grade talijanske tvrtke, rekao je Salvini.


U utorak je poslovni dnevnik Il Sole 24 Ore objavio intervju sa zamjenikom generalnog direktora grupe China Communications Construction Pei Minshanom koji je izjavio da su zainteresirani za projekt izgradnje mosta.


- Sretan sam što su za projekt zainteresirane brojne tvrtke iz cijelog svijeta, ali pobjednici na natječaju iz 2006. najvjerojatnije će nastaviti s finalnom verzijom projekta, rekao je Salvini.


Webuild nije komentirao ministrove izjave.


U ožujku tvrtka je predstavila plan za razdoblje od 2023. do 2025., a njezin direktor za poslovanje i financije Massimo Ferrari rekao je da još uvijek vjeruje da je taj projekt izvediv i da bi donio golemu dodanu vrijednost.


Ambicija povezivanja Sicilije s talijanskim kopnom potječe još iz rimskog doba. U proteklim desetljećima razmatralo ga je više talijanskih vlada, ali nijedna nije krenula u realizaciju.


Salvini je rekao da je uvjeren da bi radovi mogli početi u ljeto 2024. i da će predloženi viseći most, s rekordno dugom središnjom dionicom, od 3,2 do 3,3 kilometra, biti otporan na potrese i vjetar.


Dodao je da most ne ispunjava uvjete za financiranje iz post-pandemijskog plana oporavka koji podupire EU, istaknuvši ipak da vlada pregovara s europskim povjerenikom za promet i Europskom investicijskom bankom o drugim mogućnostima financiranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!