Italiji prijeti nova suša, presušili kanali u Veneciji

20.02.2023.

15:47

Autor: P.F./Hina/HRT

Kanali gotovo presušili

Kanali gotovo presušili

Foto: Manuel Silvestri / Reuters

Višetjedno suho zimsko vrijeme izaziva zabrinutost da Italiju očekuje nova suša nakon velike suše prošlog ljeta, s obzirom na to da je u Alpama palo manje od polovice uobičajene količine snijega, po znanstvenicima i organizacijama za zaštitu okoliša.

Upozorenja su objavljena u trenutku kada je razina mora u Veneciji, koju obično najviše muče poplave, neuobičajeno niska pa gondole, vodeni taksiji i hitna pomoć ne mogu ploviti po slavnim kanalima.

Probleme u Veneciji objašnjava se kombinacijom faktora kao što su izostanak kiše, visoki tlak zraka, puni Mjesec i morske struje.

Talijanskim rijekama i jezerima ozbiljno manjka vode, objavila je organizacija za zaštitu okoliša Legambiente, skrećući pozornost osobito na sjever zemlje.

Rijeka Po, najdulja u zemlji, ima 61% manje vode od uobičajene količine u ovo vrijeme godine, po priopćenju organizacije.

Italija je prošlog srpnja proglasila izvanredno stanje u područjima oko rijeke Po, na koja otpada oko trećine poljoprivredne proizvodnje, a pogođena je bila najgorom sušom u 70 godina.

- Imamo deficit vode koji se razvija od zime 2020.-2021. Treba nam 50 dana kiše , rekao je stručnjak za klimu Massimiliano Pasqui iz talijanskog instituta za znanstvena istraživanja CNR za Corriere della Sera, rekao je.

Vodostaj jezera Garda na sjeveru Italije pao je na rekordno nisku razinu pa se do malenog otoka San Biagio na jezeru može doći suhim putem.

Anticiklona dominira nad zapadnom Europom zadnjih 15 dana donijevši toplo vrijeme koje više odgovara kasnom proljeću. No nove prognoze kažu da idućih dana dolaze oborine i snijeg u Alpama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!