Premijer Mitsotakis zatražio oprost od obitelji žrtava željezničke nesreće

05.03.2023.

Zadnja izmjena 17:49

Autor: Hina/I.B.

Kiriakos Micotakis na mjestu nesreće

Kiriakos Micotakis na mjestu nesreće

Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / Reuters

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis zatražio je u nedjelju oprost od obitelji 57 žrtava sudara dvaju vlakova, najsmrtonosnije željezničke nesreće u toj zemlji koja se dogodila protekli tjedan, javio je BBC.


- Kao premijer, dugujem to svima, posebno obiteljima žrtava, da zatražim oprost, napisao je Mitsotakis na Facebooku u poruci naciji.


- U Grčkoj 2023... dva vlaka koja idu u različitim smjerovima ne mogu voziti na istoj pruzi, a da to nitko ne primijeti, rekao je.


Najsmrtonosnija željeznička nesreća u toj državi dogodila se 28. veljače navečer kada se putnički vlak sudario s teretnim koji je stizao iz suprotnog smjera istim kolosijekom pri, pretpostavlja se, brzinama do 160 kilometara na sat.


Četiri prva vagona putničkog vlaka izletjela su iz tračnica, a prva dva su se zapalila i potpuno su uništena.


Šef postaje u Larisi optužen je za ubojstvo iz nehaja i trebao bi se pojaviti pred sudom. Njegov odvjetnik Stefanos Pantzartzidis rekao je da je priznao dio odgovornosti za nesreću.


Janis Dicas, čelnik sindikata grčkih željezničara, rekao je televiziji Skai da automatska signalizacija na mjestu nesreće nije radila.


Kao uzrok nesreće navodi se ljudska pogreška.


Ministar prometa Kostas Karamanlis podnio je ostavku nakon nesreće u znak poštovanja prema žrtvama.

Izbili sukobi prosvjednika i policije u Ateni


Studenti sveučilišta i željeznički radnici prosvjedovali su u središtu Atene zbog nesreće, najsmrtonosnije u toj zemlji.

Prosvjednici su palili kante za smeće i bacali Molotovljeve koktele, a policija je odgovorila suzavcem i šok-granatama u središtu grčke prijestolnice, zabilježili su novinari AFP-a.

Prema podacima policije, oko 7500 ljudi opremljeno transparentima okupilo se ispred parlamenta u Ateni na poziv studenata, željezničara i zaposlenika u javnom sektoru.

Pustili su stotine crnih balona u nebo u znak sjećanja na žrtve sudara putničkog vlaka na liniji Atena - Solun i teretnog vlaka u utorak navečer.

- Osjećamo golem bijes, rekao je za AFP sindikalist Mihalis Hasiotis koji se pridružio povorci.

- Pohlepa i nepostojanje mjera za zaštitu putnika uzrokovali su najveću željezničku tragediju u našoj zemlji.

Nakon nesreće upozorava se na dotrajalost željezničke mreže, različite probleme u signalno-sigurnosnom sustavu na željeznici, a upravitelj kolodvora Larise, grada najbližeg nesreći, priznao je svoju odgovornost.

- U ovoj zemlji ništa ne ide dobro. Koga oni zavaravaju?, rekao je Nikos Cikalakis, predsjednik sindikata željezničara.

Galerija
Prosvjed u Ateni, Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/Reuters
Prosvjed u Ateni, Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/ReutersProsvjed u Ateni , Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/Reuters

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!