Izbori u Danskoj: Socijaldemokrati ponovno najjača stranka

01.11.2022.

22:09

Autor: I.Z./HRT/Hina

Izbori u Danskoj

Izbori u Danskoj

Foto: Fabian Bimmer / REUTERS

Socijaldemokrati predvođeni premijerkom Mette Frederiksen ponovno će biti najjača politička snaga u Danskoj, pokazuju prve izlazne ankete nakon održanih parlamentarnih izbora. 

Iako su socijaldemokrati osvojili najviše glasova, izlazne ankete televizija DR i TV2 u utorak navečer pokazale su nejasnu većinu, što znači da je neizvjesno hoće li Frederiksen moći nastaviti vladati.

Novoj stranci bivšeg premijera Larsa Lokkea Rasmussena prognozirao se dobar rezultat dok se liberalno-konzervativna stranka Venstre, kojoj je nekoć pripadao, suočava s jasnim gubicima.

Izbori su se održali u trenutku kada su visoke cijene energije i najviša inflacija u četiri desetljeća koja izjeda gospodarstva kućanstava, a samo mjesec dana nakon sabotaže dvaju cjevovoda koji transportiraju plin iz Rusije u Njemačku kroz danske vode, potaknuli osjećaj nesigurnosti među Dancima.

Frederiksen je pod pritiskom da smisli rješenja za najveću inflaciju u više desetljeća. Vlada je dosad bila oprezna u korištenju svojih omiljenih alata tijekom pandemije - golemih paketa pomoći i labavije fiskalne politike za poticanje gospodarstva.

No bez jasnog pobjednika, mogući dugi pregovori o formiranju vlade mogli bi ići u prilog Lokke Rasmussenu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!