08:23 / 08.04.2018.

Autor: D.P./S.M./D.M./Hina/HRT

Izbori u Mađarskoj - Orbanov Fidesz osvaja dvotrećinsku većinu

-

-

Foto: - / -

Koalicija Fidesz, premijera Viktora Orbana osvaja 133 od 199 mjesta u parlamentu. Nacionalistička stranka Jobik trebala bi osvojiti 26 mandata, a Socijalisti 20.
Na mađarskim parlamentarnim izborima uvjerljivo je pobijedila koalicija Fidesz, premijera Viktora Orbana s Kršćansko-demokratskom narodnom strankom. Nakon prebrojenih gotovo 97 posto glasova, osvaja dvotrećinsku većinu - 116 od 199 mjesta.

Nacionalistička stranka Jobik trebala bi osvojiti 26 mandata, a Socijalisti 20. Čelnici Jobika Gabor Vona i Socijalista Đula Molnar daju ostavke, a Viktor Orban je proglasio pobjedu. Izlaznost od 68,80%, veća je nego na trima prethodnim izborima.Mađarski izborni sustav kombinira natpolovičnu većinu po izbornim jedinicama i proporcionalni sustav, što je prvi put primijenjeno 2014. i, tvrde analitičari, daje prednost stranci Fidesz koja je na vlasti. Od 199 zastupnika, 106 će biti izabrano izravno iz izbornih jedinica, a preostala 93 proporcionalno sa stranačkih lista.

Viktor Orban je usredotočio svoju kampanju na migracijsku "prijetnju". Oporba, koja je podijeljena, u kampanji je osuđivala klijentelizam, raspad javnih službi i nedovoljnu kupovnu moć, usprkos najnižoj stopi nezaposlenosti (3,8 posto). Orban je u kombinaciji sa snažnim utjecajem na javno mnijenje putem državnih i privatnih medija naklonjenih vladi, izgradio čvrste temelje da još produži svojih osam uzastopnih godina na vlasti, uz mandat koji je odradio od 1998. do 2002.Aktualni premijer može se pohvaliti solidnim gospodarskim pokazateljima: Mađarska je 2018. rasla osmu godinu zaredom po stopi od četiri posto. Inflacija je također pod kontrolom, a nezaposlenost se kreće oko 3,8 posto. No Orbanova popularnost najviše počiva na njegovu protivljenju imigraciji, posebno muslimana.

"Migracija ugrožava našu sigurnost, naš način života i kršćansku kulturu", poručuje mađarski premijer koji redovito upozorava da će Zapad propasti, a Europa postati većinski muslimanska ako europske zemlje ne poduzmu preventivne mjere. Unatoč kritikama iz Bruxellesa koji Budimpešti prijeti kaznama zbog nepoštivanja migrantskih kvota, Mađari Orbana većinom podržavaju, a njegov je put uzor za protuimigrantske struje u istočnoj i srednjoj Europi.

Plenković čestitao Orbanu na izbornoj pobjedi

"Čestitam Vam na uspjehu na jučerašnjim parlamentarnim izborima i uvjerljivoj većini u parlamentu koja vas vodi prema novom mandatu na dužnosti predsjednika Vlade Mađarske", stoji u čestitki.

"Povijesne veze Hrvatske i Mađarske danas se odražavaju u našim vrlo bliskim političkim, gospodarskim i kulturnim vezama. Radujem se nastavku suradnje s Vama na poboljšanju i jačanju naših bilateralnih odnosa i konstruktivnom rješavanju ključnih pitanja", dodaje se u čestitki 54-godišnjem mađarskom čelniku čija je stranka dio političke obitelje Europske pučke stranke kojoj pripada i Plenkovićev HDZ.

Orbanu i Fideszu čestitke iz EPP-a, kritike socijaldemokrata i zelenih

Premoćna pobjeda stranke Fidesz pozdravljena je unutar Europske pučke stranke (EPP), kojoj pripada Fidesz, a te čestitke naišle su na kritike socijaldemokrata i Zelenih u Europskom parlamentu.

"Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker napisat će pismo premijeru Orbanu i čestitati mu na pobjedi. U utorak će ga nazvati kako bi s njim razgovorao o temama od zajedničkog interesa", izjavio je Junckerov glasnogovornik Margaritis Schinas.

Orbanu je čestitala i njemačka kancelarka Angela Merkel. I Juncker i Merkel dolaze iz obitelji Europske pučke stranke.

Čestitku je uputio šef zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!